Prati nas

Zdravlje

Alternativa

Bachove kapi, čudesan lijek ili djetinjasta tlapnja jednog liječnika?

Bolest, prema Bachu, nikada neće biti izliječena suvremenim materijalističkim metodama, iz jednostavnog razloga što bolest u svom podrijetlu nije materijalna, već je rezultat sukoba između Duše i Uma i nikada neće biti iskorijenjena osim duhovnim i mentalnim naporima.

Objavljeno

|

Gdje nabaviti Bachove kapi?
ilustracija: S. Bura/mj

Bachove cvjetne esencije postoje već gotovo sto godina i ideja su britanskog liječnika Edwarda Bacha. Zapravo, čini se da nije bilo previše “mozganja” u razvoju ove zanimljive alternativne metode liječenja.

Bach je bio tradicionalno školovani liječnik koji je postao razočaran načinom na koji se medicina prakticira. I zato je počeo potragu za novim metodama liječenja, objašnjava dr. Joseph Schwarcz, profesor kemije te osnivač i ravnatelj Ureda za znanost i društvo Sveučilišta McGill.

1930. godine, u dobi od trideset godina, dok je šetao rosnim cvjetnim poljem Bach je doživio – prosvjetljenje. Na neki način je zaključio da se “duhovna esencija cvijeta” prenosi na rosu kad je cvijet izložen suncu i da ta rosa ima ljekovita svojstva.

Ova izvanredna spoznaja došla je Bachu, kako je tvrdio, putem “inspiracije”. Kako bi osjetio specifični terapijski potencijal cvijeta, bilo mu je dovoljno držati laticu u ruci, otkrio je. Svoje ljekovite esencije razvijao je stavljajući latice u staklenu posudu napunjenu izvorskom vodom, da bi je potom izložio suncu. Zamislio je da se na taj način duhovna energija cvijeta prenosi na vodu, a nekoliko kapi te vode se potom može koristiti u svrhu liječenja.

Bachova čudna ideja bila je da duh biljke komunicira s ljudskim duhom te ublažava negativna raspoloženja i “neravnotežu” između duše i tijela koja uzrokuje bolest. Bolest, prema Bachu, “nikada neće biti izliječena suvremenim materijalističkim metodama, iz jednostavnog razloga što bolest u svom podrijetlu nije materijalna, već je rezultat sukoba između Duše i Uma i nikada neće biti iskorijenjena osim duhovnim i mentalnim naporima.”

Zob za zbunjenost, bukva protiv osuđivanja drugih

Kako je to zamislio Bach, različite cvjetne esencije liječe razne bolesti. Na primjer, esencija divlje zobi usmjerava zbunjenu ili izgubljenu osobu prema njezinom životnom putu. Navodno, ovo je savršeni lijek za osobu s “tražiteljskom” osobnošću kako bi ublažila njene duševne težnje i umorna lutanja. Divlja zob također se preporučuje mladima koji traže profesionalnu orijentaciju ili bilo kome tko prolazi kroz sredovječnu krizu.

Ali gdje je dokaz za takve tvrdnje? Trgovci Bachovim esencijama kažu da ih ne zanima dokazivanje djelotvornosti lijekova, već samo dopuštaju kupcima da sami donesu zaključak. Međutim, drugi su zapravo proveli istraživanja umjesto njih. Što su ona pokazala? Da su svi sudionici, bez obzira jesu li bili u grupi s Bachovim cvjetnim esencijama ili placebo grupi, doživjeli smanjenje anksioznosti. To je dobra vijest, no loša je ta da nije bilo razlike među grupama.

Zaključak je da Bachove cvjetne esencije djeluju kao učinkovit placebo za anksioznost, ali nemaju specifičan učinak. Dakle, ako koristite “Lijek od pet cvjetova” kako biste ublažili strah i vratili stanje mira i samopouzdanja, kao što se tvrdi, zapravo primate nevažnu dozu ekstrakta cvijeta uz veliku dozu placeba.

Naravno, možda imam takvo mišljenje samo zato što ne uzimam esenciju bukve koja “pomaže smanjiti sklonost osobe da bude osuđujuća prema drugima ili hipersenzibilna prema svojoj okolini. Kritička i optužujuća priroda često je pokazatelj unutarnjih osjećaja ranjivosti i nesigurnosti. Ova esencija neutralizira netolerantne i kritičke stavove s osjećajima tolerancije i prihvaćanja.”

“Zanima me koja esencija je lijek za nerazumna razmišljanja?” ironično svoju analizu zaključuje dr. Schwarcz.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.