Prati nas

Vrt

Protiv buba

Hrvatski vrtlari luduju za prirodnim insekticidom: Kako djeluje?

Kada ga kukac konzumira, sastojci neemovog ulja ometaju njegov reproduktivni ciklus, a sam kukac se prestaje hraniti. Ipak, kod primjene na kućnim ljubimcima, posebno mačkama, valja biti oprezan.

Objavljeno

|

Gdje nabaviti neem?
ilustracija: S. Bura/mj

Neemovo ulje je prirodni pesticid koji se nalazi u sjemenkama drveta neema. Ono je žute do smeđe boje, ima gorak okus i miris po češnjaku ili sumporu. Stoljećima se koristi za suzbijanje štetnika i bolesti. U vrtlarstvu se koristi za borbu protiv štetnih insekata.

U Hrvatskoj se neemovo ulje može nabaviti u poljoprivrednim apotekama i protivnici korištenja komercijalnih pesticida smatraju ga prihvatljivim rješenjem za problem vrtnih štetnika. Cijene mu se kreću od 25 do 60 eura za litru, ovisno o prodavaču i koncentraciji aktivnih sastojaka u proizvodu. Naši vrtlari najčešće ga koriste kao emulziju za prskanje zelenih dijelova biljke.

Što je točno u tom ulju?

Neemovo ulje je mješavina sastojaka. Azadiraktin je najaktivniji sastojak za odbijanje i ubijanje štetnika te se može ekstrahirati iz neemovog ulja. Ovaj spoj iz skupine limonoida ometa ishranu insekata i djeluje kao repelent. Također ometa hormonski sustav insekata, što im otežava rast i polaganje jaja – smanjuje plodnost ženki, potvrđuje američka Agencija za zaštitu okoliša.

Azadiraktin također može odbijati i smanjiti hranjenje nematoda. I neke druge komponente neemovog ulja ubijaju insekte ometanjem sposobnosti za hranjenje. Međutim, točna uloga svake komponente nije poznata.

Plantaža neema u Indiji (foto: Sathishindex agro/Wikimedia)

Neemovo ulje i neki od njegovih pročišćenih sastojaka koriste se u preko 100 pesticidnih proizvoda. Neemovo ulje može se “upakirati” u granule, prah, vodene praškaste koncentrate ili emulzijske koncentrate.

Komponente neemovog ulja danas se mogu pronaći u mnogim proizvodima. To uključuje zubne paste, kozmetiku, sapune i šampone za kućne ljubimce.

Gdje raste neem?

Sam neem (Azadirachta indica) je autohtono drvo sjeveroistočnog podkontinenta Indije i Indokine, ali je prirodno rasprostranjeno i uzgaja se diljem svijeta u tropskim i suptropskim područjima.

Je li neemovo ulje štetno za ljude?

Neemovo ulje može izazvati blagu nadraženost očiju i kože. Azadiraktin iz ulja može nadražiti kožu i želudac. Preostali dio neemovog ulja sastoji se od masnih kiselina, eteričnih ulja i drugih tvari koje se uobičajeno konzumiraju u normalnoj prehrani. Agencija otklanja navode da bi neemovo ulje moglo biti kancerogeno. U laboratorijskim testovima je životinjama tijekom 90 dana davano neemovo ulje u prehrani. Nisu primijećene povećane stope raka kod tih životinja.

Može biti opasno za mačke

U nekim državama neemovo ulje se koristilo na mačkama radi suzbijanja buha. Prijavljene su neke neželjene reakcije poput tromosti, pretjeranog lučenja sline, otežanog kretanja, drhtanja, grčenja mišića i konvulzija. Prijavljena su i ugibanja, međutim, većina mačaka se oporavila unutar pet dana, javlja Agencija. Osim toga, Agencija navodi da je neemovo ulje blago toksično za ribe i druge vodene organizme.

Je li štetno za pčele i druge korisne insekte?

Insekti moraju konzumirati tretiranu biljku da bi bili uništeni. Stoga se pretpostavlja da vjerojatno ne nanosi štetu pčelama i oprašivačima, ako se njime ne prskaju biljke u cvatu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.