Prati nas

Vrt

Štetočine u vrtu

Kukuruzno brašno kao smrtonosna zamka za puževe golaće: Vrtlarski mit ili istina?

Ako imate u vrtu puževe golaće koji preferiraju brašno nad grickanjem svježeg povrća, iskoristite to. Zaista, postavite na gredice tanjure ili plitice s kukuruznim brašnom.

Objavljeno

|

Puževi i kukuruzno brašno
ilustracija: mj/Helga Kattinger/Pixabay

Kada je riječ o puževima golaćima u vrtu, koliko je vrtlara – toliko je metoda za rješavanje sluzave najezde. Od noćnog ručnog branja, preko zamki s pivom i gladnih patki, do pužomora. Ono što je zamjetno, svi teže tome da ih uklone na okolišno prihvatljiv način.

Jedna od ekoloških metoda koju savjetuju hrvatski vrtlari jest usmrćivanje kukuruznim brašnom. To je okolišno neškodljivo, nije opasno za ptice i ostale životinje, a i jeftinije je od pužomora, kažu brojni portali i Youtube kanali takozvanih vrtlarskih influensera. O čemu se točno radi, opisao nam je jedan naš čitatelj.

“Ovo je savjet iz prve ruke. Stavite tanjur s kukuruznim brašnom svaku večer u vrt. Ujutro ćete ih naći napuhnute, izvrnute i mrtve. Treba početi prije nego što se dočepaju povrća”, savjetuje naš čitatelj. I nije jedini. Brojni vrtlari pokušavaju ovu metodu iza koje se krije vjerovanje da puževi ne mogu odoljeti kukuruznom brašnu. Kada se najedu, brašno u njihovim tijelima nabubri, a puževi se napuhnu i eksplodiraju, kaže ova vrtlarska legenda.

Radi li? Pa i ne baš!

Iz iskustva, sve što možete postići ovom metodom jest da vam vrtom puze siti, sretni i uhranjeni puževi. Zanimljivo, na internetu se može pronaći istovjetan savjet kada je riječ o mravima i uholažama, no posve je sigurno da ih kukuruzno brašno neće ubiti.

Što učiniti s kukuruznim brašnom?

Ako imate u vrtu puževe golaće koji preferiraju brašno nad grickanjem svježeg povrća, iskoristite to. Zaista, postavite na gredice tanjure ili plitice s kukuruznim brašnom. Kada se po zalasku sunca krenu gostiti, jednostavno ih pokupite i odložite na ekološki neškodljiv način. Ili ih jednostavno nastavite hraniti brašnom kako bi vaše povrće ostavili na miru. I to je jedini način na koji vam kukuruzno brašno može pomoći.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.