Prati nas

Vijesti

Radimir Čačić

‘Mirovine treba uskladiti za 18 posto, Vlada sedam godina zakida umirovljenike’

Najavio je i da će inzistirati da buduća vlada sebi za cilj zada podizanje prosječnih mirovina do najmanje 50 posto prosječne plaće.

Objavljeno

|

Radimir Čačić o domovima za umirovljenike
Radimir Čačić (scr: N1)

Predsjednik Reformista Radimir Čačić je predložio je novi model usklađivanja mirovina i to prema realnoj inflaciji umirovljeničke košarice od 18 posto te poručio da su 2016., na početku ove vlade, mirovine bile za trećinu povoljnije nego danas.

Kaže, novo usklađivanje ide 1. srpnja i podsjeća da je posljednje usklađivanje provedeno 1. siječnja, a na temelju podataka iz drugog polugodišta 2022. godine, iznosilo svega 5,57 posto. Istovremeno je službena prošlogodišnja stopa inflacije bila 10.8 posto, a realna stopa inflacije za košaricu troškova umirovljenika iznosila je 18 posto.

To dokazuje, smatra Čačić da Plenkovićeva vlada nastavlja s usklađivanjem mirovina koje ide na štetu umirovljenika pa sve ilustrira podacima: “Kada je ova vlada počela sa svojim radom, 2016. godine, 42,84 posto su bile prosječne mirovine u prosječnim plaćama, a danas, uz sve silne pomoći i osjetljivost za najugroženije dijelove stanovništva, udio mirovine su tek 31 posto plaće.”

Dodao je i da se danas može ustvrditi da je 2016. za jednu trećinu bilo povoljnije stanje umirovljenika u odnosu na prosječne plaće nego što je danas. Kao i umirovljeničke udruge, Čačić ističe da zemlje u okruženju imaju povoljniji odnos plaće i mirovine; Srbi 46.5 posto, Crnogorci 48.5 posto, Makedonci 52.2 posto, a naši susjedi Slovenci 56.9 posto, pri čemu oni imaju za četvrtinu veće plaće u odnosu na zaposlene u Hrvatskoj, a za 104 posto veće mirovine.

Sedam godina zakidanja

Imaju, naglasio je, više nego dvostruke mirovine, a plaće su samo za četvrtinu veće i time umirovljenička populacija u Sloveniji nije zadovoljna i najavljuju se prosvjedi. Ali tamo je očito jedina politička snaga koju umirovljenici imaju, a to je glas na izborima, puno bolje organizirana pa je zato i situacija bolja.

Zato Reformisti predlažu Vladi RH usklađenje prema realnoj inflaciji umirovljeničke košarice troškova kako bi se mirovine vratile makar na ono što su premijer Andrej Plenković (HDZ) i njegova vlada naslijedili.

Najavio je i da će inzistirati da buduća vlada sebi za cilj zada podizanje prosječnih mirovina do najmanje 50 posto prosječne plaće. Ovih sedam godina kontinuiranog zakidanja umirovljenika i svega što im je oduzeto “usklađivanjem”, ne očekujemo da će umirovljenicima biti vraćeno, ali idemo zaustaviti propadanje, pozvao je Čačić.

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević ustvrdila je da su u Hrvatskoj egzistencijalno najugroženiji umirovljenici, no upravo su oni jedini koji su izostavljeni iz svih vladinih mjera i reformi, a riječ je o trećini građana koji žive na rubu ili ispod granice siromaštva.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.