Prati nas

Vijesti

Vatikan

Papa Franjo (86) mora smršavjeti, ostavku neće dati: ‘Život se mora živjeti, a ne patiti’

Da se Franjo osjeća dobro te da ne razmišlja o ostavci, potvrdio je monsinjor Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život u razgovoru za Corriere della Sera.

Objavljeno

|

Papa Franjo daje blagoslov homoseksualcima
foto: Ashwin Vaswani/Unsplash

“Postoperativni oporavak je brz, ali je nužan odmor. I iznad svega, potrebna je kontroliranija prehrana”, izjavio je to o zdravstvenom stanju pape Franje profesor opće kirurgije na Sveučilištu Tor Vergata u Rimu Giovanni Milito.

Franjo je jučer podvrgnut trosatnoj operaciji laparokele koja se još naziva i incizijskom hernijom ili kilom. I profesor Milito kaže da je riječ o relativno čestoj postoperativnoj komplikaciji. U jučerašnjem zahvatu, papi je ugrađena mrežica koja će, umjesto oslabjelih ili ranijom operacijom oštećenih mišića, zatvoriti stjenku abdomena.

Profesor je napomenuo kako Franjo treba do dva tjedna izbjegavati fizičku aktivnost te da mora kontrolirati prehranu kako bi smršavio i imao zadovoljavajuću “prohodnost” crijeva.

Da se Franjo osjeća dobro te da ne razmišlja o ostavci, potvrdio je monsinjor Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život u razgovoru za Corriere della Sera. “On starost i svoju bolest doživljava na izvanredan način: spokojan je , uporan pa čak i šaljiv. Dobro koristi iskustvo prikupljeno tijekom dugog života koji nije uvijek bio jednostavan. I pokazuje nam da starost nije stvorena za dizanje vesla, niti za povlačenje u sebe i vlastite bolesti koje s godinama dođi svima.”

Nakon njegove hospitalizacije u ožujku puno se špekuliralo o mogućoj ostavci na mjesto poglavara Rimokatoličke crkve. “Kada je izašao, smijao se tome”, kaže monsinjor Paglia, “a onda se vratio na posao s izvanrednom sposobnošću. Papa jako dobro poznaje svoju krhkost. Ali suočava se s njom. Život se mora živjeti, a ne patiti. Snagu pronalazi prije svega u vjeri i najdragocjenijem lijeku: kontaktu s ljudima. Prije svega najslabijima i najsiromašnijima. Oni su njegovo cjepivo”, kazao je Paglia.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.