Prati nas

Zdravlje

Kihanje, svrbež...

Peludna alergija: Spavanje s čarapom punom riže čudotvorno je

Ako od ožujka do rujna kišete, začepljen je vam je nos, iz nosa vam curi vodeni sekret, svrbe vas oči i nos te imate osjećaj grebanja u grlu, jasno je da patite od peludne groznice, koju još nazivamo sezonski alergijski rinitis. Peludna je alergija, uz sve boljke koje trpite danju, povezana i s poremećajem spavanja, što dodatno dovodi do umora, razdražljivosti i smanjene produktivnosti. Donosimo savjete kako možete ublažiti simptome i držati ih pod kontrolom te kako možete poboljšati kvalitetu sna.

Objavljeno

|

Kućni lijekovi za peludnu alergiju
ilustracija: S. Bura/mj

Britanska stručnjakinja za spavanje Sammy Margo sa svijetom je podijelila savjete za dobar san bez peludne groznice. Riječ o doista jednostavnim rješenjima – od tuširanja toplom vodom prije spavanja do neobičnih trikova poput spavanja s čarapom napunjenom rižom za olakšanje pritiska u sinusima. Kako tvrdi, ovo su provjereni koraci za poboljšanje općeg zdravstvenog stanja svih onih koji pate od peludne alergije:

Prije spavanja se tuširajte se toplom vodom

Alergijska hunjavica odnosno začepljenje nosa i upala mogu dovesti do poteškoća u disanju i spavanju. Para koja dolazi iz toplog tuša pomaže u ublažavanju začepljenja nosa tako što razrjeđuje sluz i smanjuje upalu u nosnim prolazima. Opuštajuće tuširanje može pomoći i u opuštanju prije spavanja te pomaže u reguliranju optimalne tjelesne temperature.

Spavajte s čarapom punjenom rižom

Kako kaže Margo, alergijska hunjavica stvara snažan pritisak u sinusima, no on se može manjiti ako čistu čarapu napunite sirovom rižom, stavite je u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi te toplu položite na čelo ili preko očiju.

“Spavanje s čarapom punjenom rižom jednostavan je i učinkovit način za ublažavanje pritiska u sinusima koji uzrokuje kihanje. Samo pazite da ne bude prevruća u trenutku stavljanja na lice”, kaže Margo i pojašnjava da će toplina čarape pomoći u ublažavanju nelagode u sinusima, dok će težina čarape pružiti blagi pritisak koji može pomoći u ublažavanju glavobolja i drugih oblika nelagode uzrokovanih alergijskom hunjavicom.

Koristite antialergijsku posteljinu

Margo antialergijsku posteljinu hvali kao odličnu investiciju za sve koji imaju problema s peludnom groznicom, jer je dizajnirana da alergene poput peludi i grinja drži podalje. “To može pomoći u smanjenju simptoma peludne groznice i poboljšanju kvalitete sna”, tvrdi ona.

Spavajte na boku

Ovo je dobro poznati savjet za sve koji imaju problema sa začepljenim nosom tijekom spavanja.

“Peludna groznica može uzrokovati začepljenje nosa i nadražaj grla. To može otežati disanje i udobno spavanje, a spavanje na boku može pomoći u ublažavanju tih tegoba”, kaže stručnjakinja i pojašnjava da položaj na boku može pomoći u odvođenju sluzi iz nosnih prolaza čime je protok zraka kroz dišne puteve slobodniji.

Koristite posudu za ispiranje nosa

Margo objašnjava da bi još jedan koristan alat za pomoć pri peludnoj alergiji mogla biti posebno dizajnirana posudica za ispiranje nosa, koja se često koristi za ublažavanje začepljenja.

“Ispiranje nosnih prolaza fiziološkom otopinom pomoću posudice za ispiranje nosa može pomoći u uklanjanju peludi i drugih alergena iz nosnih prolaza. To može smanjiti upalu i začepljenje, olakšavajući disanje i udobniji san”, rekla je Margo i dodala da je fiziološka otopina prirodan i nježan način čišćenja nosa bez nuspojava.

Pijte biljne čajeve

Ispijanje biljnih čajeva može vam osigurati mirniji san jer ljekovito bilje opušta i time pomaže u suzbijanju simptoma peludne groznice. Neki biljni sastojci – poput onih u koprivi – imaju prirodna antihistaminska svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju kihanja i svrbeža.

Kamilica, paprena metvica i lavanda također su poznati po svojim umirujućim svojstvima te mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, što jamči miran san.

Izbjegavajte mliječne proizvode

Zahvaljujući proteinu zvanom kazein, milkshake i pladnjevi s sirom mogu biti vaš najgori neprijatelj – bez obzira koliko primamljivi bili za sunčanih dana. Kazein naime dokazano povećava proizvodnju sluzi kod nekih ljudi. “Iz tog razloga preporuča se da osobe s peludnom alergijom izbjegavaju konzumaciju mliječnih proizvoda osobito navečer”, savjetuje Margo i objašnjava da smanjena proizvodnja sluzi dovodi do lakšeg disanja i mirnijeg sna.

Koristite masku za oči

“Maska za oči može pomoći blokirati svjetlost i stvoriti mračnije okruženje za spavanje, što također može olakšati simptome peludne groznice i potaknuti bolji san”, kaže stručnjakinja. Kako dodaje, nošenje maske može pomoći u sprječavanju trljanja očiju zbog svrbeža, a kod smanjene izloženosti svjetlu tijelo lakše proizvodi melatonin koji može pomoći u regulaciji ciklusa spavanja i dovesti do dubljeg sna.

Isprobajte akupresuru

“Akupresura također može pomoći kod nekih simptoma peludne groznice. Pritisak u sinusima i začepljenje uzrokovano peludnom groznicom mogu otežati disanje kroz nos i dovesti do hrkanja, što svakako remeti kvalitetu sna. Prilikom akupresurnog pritiska na određene točke na tijelu, poput mosta nosa ili baznog dijela lubanje, možete stimulirati prirodne procese ozdravljenja tijela i otpustiti napetost”, savjetuje Margo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.