Prati nas

Vijesti

Novac

Plaće u bivšim jugoslavenskim republikama: Tko je u plusu, a tko u minusu?

Prema dostupnim podacima, Slovenija je zauzela vodeću poziciju s najvećom prosječnom plaćom u regiji. Prosječna plaća u Sloveniji iznosila je 1.423 eura.

Objavljeno

|

Kolike su plaće u hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini?
foto: moerschy/Pixabay

Prosječna mjesečna neto zarada po zaposlenom u Hrvatskoj za ožujak 2023. godine iznosila je 1.130 eura, što je nominalno više za 11,9 posto, a realno za 1,1 posto u odnosu na isti mjesec 2022. godine.

U odnosu na ožujak 2022. godine najveći realni rast plaća zabilježen je u Bosni i Hercegovini (4,6 posto), a u “plusu” su još i Hrvatska i Crna Gora, dok su prosječne neto plaće u usporedbi s istim mjesecom prošle godine realno niže u Srbiji, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji, javlja N1.

Oglas

Prosečna neto plaća u ožujku u Srbiji je iznosila 729 eura. U usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prosječna neto zarada za ožujak 2023. nominalno je veća za 14,5 posto, ali je realno manja za 1,5 posto.

Prosječna neto plaća za ožujak ove godine u Sloveniji bila je 1.423 eura te je nominalno veća za 9,0 posto, ali je realno niža za 1,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Bosni i Hercegovini prosječna plaća za ožujak ove godine bila je 644 eura i u odnosu na isti mjesec 2022. godine nominalno je veća za 15,4 posto, a realno za 4,6 posto.

Prosječna neto zarada za ožujak u Crnoj Gori iznosila je 781 euro. U odnosu na ožujak 2022. godine prosječna neto plaća zabilježila je nominalni rast od 10,9 posto, a realni za 0,4 posto.

Prosječna neto plaća u Sjevernoj Makedoniji za ožujak iznosila je 568 eura, što u odnosu na ožujak 2022. godine predstavlja nominalni rast od 12,4 posto, ali je realno niža za 2,0 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas