Prati nas

Vrt

Rajčice i cigarete ne idu zajedno, operite ruke prije odlaska u vrt

Agronomi savjetuju izbjegavanje korištenja duhanskih proizvoda oko biljaka rajčice te obavezno pranje ruku u sapunu nakon upotrebe duhana, a prije rada s biljkama.

Objavljeno

|

Bolesti rajčice. Bolesti paradajza. Virusi
ilustracija: S. Bura/mj

Posljednjih dana u nekoliko vrtlarskih grupa na društvenim mrežama raspravljalo se o problemu lisnih ušiju na biljkama rajčice. Kao organsko i za ljude neškodljivo rješenje savjetovalo se, između ostalog, i namakanje duhana u vrućoj vodi te prskanje rajčica tim infuzom.

Iako bi ovaj pripravak, vjerojatno, uništio lisne uši – ili bi ih barem desetkovao – ne postoji gori savjet u vezi uzgoja rajčica i paprika od navedenog. Štoviše, ozbiljni vrtlari učinit će sve da duhan nikada ne priđe njihovom rasadu i nasadima rajčica. Razlog je opasan virus koji je zajednički duhanu i rajčicama.

Naime, postoji više od desetak virusa koji napadaju biljke rajčice, no najpoznatiji su virus mozaika rajčice i virus mozaika duhana. Što je najgore, za virusna oboljenja bilja nema lijeka te je preventivno djelovanje jedino što nam preostaje.

Kako prepoznati zarazu?

Postoji cijela paleta simptoma: izobličeni plodovi, lezije na plodu, smanjena veličina ploda, neobična boja lista, žućenje lista, prošaranost lista različitog intenziteta (fotografija), zgužvanost lista, izobličene stabljike te patuljasti rast biljke. Na jednoj biljci istovremeno može biti više simptoma. O kojem se virusu radi, moguće je utvrditi isključivo specifičnim testovima.

Zašto su cigarete u nasadu opasne?

Virus mozaika duhana na rajčici izaziva ogromne štete, a može napasti i krastavce, papriku, petunije, čak i salatu te ciklu. Najveće štete izaziva na biljkama iz porodice pomoćnica u kojoj su brojne povrtne vrste, a procjenjuje se da može inficirati ukupno oko 120 vrsta.

Prema nekim istraživanjima, čak 40 posto američkog duhana u cigaretama zaraženo je virusom mozaika duhana. U svom neaktivnom stanju virusi mogu spavati godinama (prema dostupnoj literaturi, virus mozaika duhana desetak godina, a virus mozaika rajčice čak 50 godina) dok ih se ne prenese u živog domaćina. A prijenos virusnih čestica dodirom je iznimno lak.

I zato agronomi savjetuju izbjegavanje korištenja duhanskih proizvoda oko biljaka rajčice te obavezno pranje ruku sapunom nakon upotrebe duhana, a prije rada s biljkama. Nužno je također održavati i alat čistim te izbjegavati unošenje duhana u vrtove, staklenike i plastenike.

Kako provesti dezinfekciju alata i ruku?

Stručnjaci preporučuju jednominutno namakanje alata u razrijeđenom izbjeljivaču (1:9) te kažu da je minutno namakanje u razrijeđenom mlijeku također efikasno za neke sojeve virusa. Ruke temeljito perite u sapunu ili nosite jednokratne nitrilne rukavice, kako to rade profesionalni vrtlari prilikom rada u komercijalnim nasadima.

Za one koji žele znati više

Profesorica hortikulture Linda Chalker-Scott sa Sveučilišta Washington u svojem preglednom radu o upotrebi mlijeka u vrtlarstvu navodi da ga se rutinski preporučuje kao organsko sredstvo za dezinfekciju ruku prilikom presađivanja sadnica osjetljivih na virusne bolesti poput rajčica ili duhana, o čemu možete više pročitati ovdje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.