Prati nas

Vijesti

Siromaštvo u starosti

Umirovljenici protiv državnog ekonomskog nasilja: Borit ćemo se!

Platforma najavljuje borbu protiv siromaštva uz korištenje svih političkih i zakonskih sredstava. Nisu isključeni ni prosvjedi umirovljenika na jesen.

Objavljeno

|

Umirovljenici su siromašni, kopaju po smeću
ilustracija: mj/mojeverijeme

“Nad dvoje od troje svih umirovljenika, dakle nad preko 866.000 svih onih koji žive ispod linije siromaštva, provodi se sustavno ekonomske nasilje”, objavila je danas platforma Umirovljenici zajedno.

“Što je to ako nije nasilje nad starijima ako tek mali broj umirovljenika može svojom mirovinom plaćati smještaj u domu za starije osobe? Što je to ako nije nasilje nad starijim osobama ako im mirovina ne omogućava putovati? Što je to ako nije nasilje nad starijima koji moraju masovno kopati po kontejnerima tražeći plastične boce ili neki drugi korisni materijal koji mogu prodati i tako barem minimalno popraviti svoju materijalnu situaciju?” stoji u priopćenju objavljenom povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

“Platforma Umirovljenici zajedno je već najavila da će u borbi protiv siromaštva starijih osoba, odnosno umirovljenika, zajedno sa umirovljeničkim udrugama koristiti sva raspoloživa politička, ali i sva druga Zakonom dopuštena sredstva”, stoji u zaključku ove objave.

Podsjetimo, Milivoj Špika iz Bloka umirovljenika zajedno ranije je za N1 televiziju komentirao mogući izlazak umirovljenika u prosvjede. “U ovom trenutku bi bilo bedasto da sazivamo prosvjed na +35 no čini nam se zgodan trenutak 1. listopada. To je Međunarodni dan umirovljenika i nedjelja je. Vidjet ćemo hoće li to biti proslava ili prosvjed. Činimo trećinu populacije u Hrvatskoj i u najvećoj mjeri izlazimo na izbore. Svake godine imamo realni pad mirovina. Zato treba mijenjati način obračuna za mirovine. Svakoj vlasti umirovljenici osiguravaju većinu, ali mogu i mijenjati vlast”, zaključio je Špika!

U platformi sudjeluju Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.