Prati nas

Vijesti

Prosvjed

Umirovljenici: Gladni smo! Hrelja: Nije humano prosvjedovati ljeti i zimi!

Podaci platforme koja prosvjed inicira pokazuju da oko pola milijuna umirovljenika živi ispod granice siromaštva. Njihove su želje skromne pa tako Ivanka kaže da ne pije ni sok jer je preskup, a Drago bi želio otići na more.

Objavljeno

|

Kada će prosvjedovati umirovljenici?
foto: Sandro Bura

Politička platforma “Umirovljenici zajedno” Vladi je zaprijetila prosvjedom. Upozoravaju na nehumane uvjete u kojima živi velik dio građana treće dobi.

Pola milijuna ih prima mirovinu ispod linije siromaštva pa traže da se udio mirovine u BDP-u poveća na europski prosjek. Žele i institut javnog pravobranitelja za umirovljeničku populaciju, 13. mirovinu, jeftinije lijekove, više domova i bolju medicinsku skrb, javlja Nova TV.

Iz vladajuće stranke zasad se ne oglašavaju. Koalicijski partner Silvano Hrelja pak kaže da postoji niz problema koje treba riješiti u mirovinskom sustavu: “Možemo sigurno pokrenuti određene inicijative, a ni zima ni ljeto nije humano forsirati umirovljenike na bilo kakve prosvjede.”

“Bih, sigurno. Apsolutno da”, odgovorila je Ivanka na pitanje bi li podržala prosvjed, a na pitanje kako je biti u mirovini u Hrvatskoj odgovorila je: “Jadno, jadno, nemate za kruh”. “Našu Vladu nije briga za nas. Niti najmanje. Kako se snađemo, snađemo se. To vam je tako nažalost”, poručio je Drago Petrović, umirovljenik. “Da nema tih flaša plastičnih, pitala bih ljude kako bi hodali ti umirovljenici. Gladni su, znate, imam par prijatelja i prijateljica koji su gladni“, napomenula je Biserka, umirovljenica.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.