Prati nas

Vijesti

Prosvjed

Umirovljenici spremni na izlazak na ceste: Ovo su glavni zahtjevi

Uz konstantan rast cijena hrane, lijekova i stanovanja, posebno režija, život se za mnoge umirovljenike doslovno pretvara u golo preživljavanje. Sve je više onih koji kopaju po kontejnerima tražeći neki korisni materijal, a sve je više i onih koji na istom mjestu traže hranu, što je na sramotu svih nas kao društva u cjelini, kaže Lazar Grujić.

Objavljeno

|

Umirovljenici izlaze u štrajk
ilustracija: S. Bura/mj

“Prosvjed smo najavili kao jednu od mogućih radikalnijih mjera ako nas Vlada bude ignorirala u umirovljeničkim zahtjevima koje smo već nekoliko puta jasno artikulirali.” Izjavio je to za Večernji list o mogućem prosvjedu umirovljenika koordinator političke platforme Umirovljenici zajedno Lazar Grujić.

Kaže, umirovljenici će se okupiti 1. listopada na Međunarodni dan starijih osoba. “Hoće li to biti dostojanstvena proslava ili snažno artikuliran prosvjed, ovisi o tome što će Vlada učiniti po pitanju naših zahtjeva”, kaže.

A glavni zahtjevi su da se za izračun osnovice za mirovinu na bazi 41 godine staža i 65 godina života uzima 75-80 posto neto plaće iz posljednjih ili pak vezanih 10 godina, da netko s navedenim uvjetima, odnosno 41/65, ne može imati mirovinu manju od 615 eura, bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka, te da se nakon 65. godine ukine penalizacija zbog prijevremenog umirovljenja.

“Povećanje mirovina i nova formula za izračun osnovice mogući su ako se udio mirovina u BDP-u Hrvatske s 10,2 posto podigne na 12,5 posto. Na Vladi je odgovor na pitanje hoće li se s umirovljenicima dogovarati i rješavati probleme za stolom ili će umirovljenici morati dokazivati svoju snagu na trgovima”, rekao je Grujić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.