Prati nas

Vijesti

Standard

Umirovljenici u BiH dižu kredite za zdravstvene preglede, povišicu je pojela inflacija

Da nema inflacije, živjelo bi se puno bolje, kažu. Na taj je način životni standard ostao isti kao i prije podizanja mirovina.

Objavljeno

|

Standard penzionera u BiH. Najveći dio, oko 65 posto umirovljenika, živi u zoni socijalne potrebe – odnosno zoni siromaštva.
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenicima je sada na raspolaganju 156 maraka (80 eura) više u odnosu na razdoblje prije inflacije. Je li to dovoljno, s obzirom na brzi rast cijena?

Hladnjaci su im često potpuno prazni. Kad kupuju, uzimaju ono osnovno. Nemaju novca za putovanja i ljetovanja. Odmor od sumorne svakodnevice najčešće pronalaze na klupama. To je život ogromnog broja bosanskohercegovačkih umirovljenika. Došli su po svoje uvećane mirovine. Ovaj mjesec im je na raspolaganju 20 KM (10,22 eura) više, javlja N1.

Dakle, mirovina sada iznosi 538 KM (275 eura) i vidljivo je povećanje u odnosu na prošlu godinu. mirovine u lipnju 2022. godine iznosile su 410 KM (209 eura), a prije rata u Ukrajini i visoke inflacije, odnosno u veljači 2022. godine, iznosile su 382 KM (195 eura).

Da nema inflacije, živjelo bi se puno bolje, kažu. Na taj je način životni standard ostao isti. Šefika Velić objašnjava da joj kćer pomaže i da joj je mirovina nedovoljna pa mora raditi. Sva je sreća, dodaje, da ne mora trošiti novac na lijekove. “Već pet godina čuvam dementnu osobu. Dođem od 20 do 8, a sad idem opet samo da joj platim režije”, kaže Šefika.

Mnogi umirovljenici ističu jedno: cijene su nerealno visoke. Ponekad jedino rješenje u ovoj situaciji vide u dizanju kredita. “Uglavnom uzimaju za grijanje, za grijanje kuća. Često su to i pomoći djeci, primjerice u školovanju. Zatim za robne kredite: hoće li kupiti novi štednjak ili neke stvari za kućanstvo”, rekla je Elma Zukić, predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

Jedan od razloga za podizanje kredita je, smatraju u Udruzi umirovljenika Novo Sarajevo, loš zdravstveni sustav. “Vjerujte mi, na color doppler čekamo 5-6 mjeseci. Ovi koji rade pretrage, recimo za mozak, plate privatno. Za to im treba novac i posežu za brzim kreditima”, rekao je Omer Ključić, Udruženje umirovljenika Novo Sarajevo.

A kamate su visoke. Za umirovljenike od 4,99 do 21 posto, pojašnjavaju iz Udruženja mikrokreditnih organizacija Bosne i Hercegovine. Prave životne drame događaju se kada morate vratiti ratu kredita. Neki umirovljenici izlaz pronalaze u novim zaduženjima.

“Svugdje u svijetu imate značajne kamate koje se subvencioniraju za najugroženije. Mikrokreditne institucije mogu biti partnerske institucije države da ih podrže”, dodaje Elma Zukić. Država za sada ide samo u smjeru povećanja mirovina. Mic po mic. S druge strane, oni koji dižu cijene učinili su to ekspresno. I tako se troši povećana mirovina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.