Prati nas

Vijesti

Ljubav je slijepa

Umirovljenicu iz Vukovara zaludio je lažni doktor, skupo je to platila

Romantična prevara jedna je od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da su želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist.

Objavljeno

|

Penzionerka se zaljubila u doktora s interneta.
ilustracija: S. Bura/mj

64-godišnja žena iz Vukovara nova je žrtva romantične prevare. Naime, kako je jučer prijavila policiji, u razdoblju od prosinca 2022. godine do travnja 2023. godine putem društvene mreže stupila je u ljubavnu vezu s muškarcem kojega nikada nije uživo vidjela.

Riječ je o nepoznatoj osobi koja joj se predstavila kao liječnik u vojnoj misiji u Siriji. Potom je ostvarila kontakt s osobom koja se predstavila kao zaposlenik kreditne institucije. Obje osobe dovele su je u zabludu lažnim prikazivanjem činjenica o preuzimanju paketa iz Sirije.

Iz šturog policijskog izvješća može se iščitati da je navodni liječnik naveo vukovarsku umirovljenicu da povjeruje da joj šalje paket s novcem kako bi u njegovo ime realizirala kredit, a tijekom tog postupka uplatila im je više desetaka tisuća eura. Ne treba ni govoriti da paket nikada nije stigao.

Policija: Što je to romantična prijevara?

Romantična prevara jedna je od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da su želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist.

Upozoravamo građane da budu oprezni pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac.

Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.