Prati nas

Show

Ikona

Umrla je ‘djevojka s Ipaneme’ Astrud Gilberto, slučaj je htio da postane slavna

Producent snimanja želio je snimiti i englesku verziju pjesme, kako bi je gurnuo na svjetske top liste, a Astrud, koja ranije nikada nije snimala, bila je jedina osoba u studiju koja ju je mogla otpjevati na engleskom jeziku.

Objavljeno

|

Umrla je Astrud Gilberto, pjevačica najpoznatija po hitu Girl from Ipanema
Astrud Gilberto (foto: Kroon, Ron / Wikimedia)

Astrud Gilberto, brazilska pjevačica bossa nove, najpoznatija po sanjivoj interpretaciji pjesme The Girl from Ipanema preminula je u 83. godini. Tu je vijest potvrdio njen suradnik Paul Ricci na zamolbu Marcela Gilberta, sina pokojne pjevačice.

“Bila je važan dio svega što je brazilsku glazbu predstavljalo u svijetu i mnogima je svojom energijom promijenila živote”, dodao je Ricci, a prenosi The Guardian.

Astrud Weinert rođena je 1940. godine u brazilskoj saveznoj državi Bahia, a odrasla je u Rio de Janeiru. 1959. godine udala se za glazbenika Joãa Gilberta. 1963. godine, pratila ga je na putu u New York gdje je trebao snimati s jazz umjetnikom Stanom Getzom i brazilskom bossa nova zvijezdom Antôniom Carlosom Jobimom.

Producent snimanja želio je snimiti i englesku verziju pjesme, kako bi je gurnuo na svjetske top liste, a Astrud, koja ranije nikada nije snimala, bila je jedina osoba u studiju koja ju je mogla otpjevati na engleskom jeziku.

Originalna verzija bila je duet s njenim suprugom, a Astrud čak nije bila navedena kao izvođačica na snimci. Izostavljena je i iz prava na autorske honorare te je dobila samo mali honorar kao studijska glazbenica. No, nakon što je pjesma The Girl from Ipanema bila ponovno uređena, a iz nje je izbačen Joãov vokal, postala je ogroman hit 1964. godine. Dosegnula je vrhove američkih top lista i ušavši u britanski Top 30.

Osvojila je nagradu Grammy za pjesmu godine, a također je bila nominirana za najbolji vokalni nastup ženskog izvođača. Te godine, ona i João su se razveli, a Astrud je krenula na turneju po Sjedinjenim Državama s Getzom i njegovim bendom. To je iskustvo opisala kao “vrlo teška vremena u kojima se nosila s odgovornostima samohrane majke i potpuno novom zahtjevnom karijerom”.

Pjesma The Girl from Ipanema bila je jedini veliki hit koji je Astrud Gilberto snimila, iako se ponovno pojavila na britanskim top listama 1984. godine kada je bossa nova iznova popularizirana zahvaljujući izvođačima poput Everything But the Girl, Sade i drugih. Međutim, Astrud je zadržala obožavatelje zahvaljujući nizu samostalnih albuma objavljenih pod jazz izdavačkom kućom Verve. Snimila je i s Chetom Bakerom te nastavila s turnejama sve do 2002. godine. 2008. godine dobila je nagradu Latin Grammy za životno djelo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.