Prati nas

Vrt

Izazovite zavist

Uzgojite zdrave i jarko obojane hortenzije, vrtlarski hit sezone

Već desetljećima ove cvjetne ljepotice nezaobilazan su dio svakog pristojnog kontinentalnog vrta. No, postoji nekoliko vrtlarskih tajni koje čine neke vrtove ljepšima od drugih. Otkrijte kako postići da i vaše hortenzije zasjaju u punom sjaju.

Objavljeno

|

Kako uzgojiti plavu hortenziju?
ilustracija: S. Bura/mj

Kada ocjenjujemo ljepotu hortenzija, vodimo se trima čimbenicima: raskošnim cvatom, bojom cvjetova i zelenilom lišća u kontrapunktu cvatnje. To pak znači samo jedno: rijetki i isprani cvjetovi nisu nešto što želimo u svom vrtu. U nastavku donosimo kratke upute agronoma o tome kako skrbiti za hortenzije i pri tome izazvati zavist susjeda i slučajnih prolaznika.

Ako su na izravnom suncu, premjestite ih

Cvjetovi hortenzije vremenom blijede, a taj će proces ubrzati pretjerano osunčani položaj. Posebice ako se radi o predugoj izloženosti poslijepodnevnom suncu. Pravilo kaže: hortenziju posadite na mjesto na kojem će imati puno jutarnjeg sunca, a na kojem će biti zaštićena od poslijepodnevne pripeke.

Zalijte, ali pazite da ne utopite biljku

Previše ili premalo vlage u tlu mogu negativno utjecati na cvjetove. Zalijevajte ih temeljito i pustite da voda prodre duboko u tlo. Kada se gornjih dva centimetra tla posuše, vrijeme je za novo zalijevanje. Ne zaboravite da pretjerano zalijevanje može ugušiti korijen ili, u najmanju ruku, omesti apsorpciju hranjiva iz tla ili supstrata.

Oglas

Prihranite promišljeno

Rast i brzina blijeđenja cvijeta hortenzija u izravnoj su vezi s kemijom tla, pri čemu je najvažniji čimbenik njegova kiselost. Nekim vrstama hortenzija kiselost tla uvjetuje boju cvijeta, pri čemu prirodnu ružičastu boju možemo promijeniti u plavu intervencijom u tlo ili supstrat.

Kako uzgojiti crvenu hortenziju?
ilustracija: S. Bura/mj

Također, previše dušika u tlu može rezultirati slabije obojenim cvjetovima i povećanom lisnom masom nauštrb zametanja cvjetova. S druge strane, premalo dušika može rezultirati blijedim, sitnim i deformiranim lišćem. Zato je od iznimne važnosti testirati tlo kako bismo znali koju vrstu hranjiva treba dodati, a koju izbjegavati.

Plavilo pojačajte aluminijem

Kiselost tla, rekli smo, utječe na kemizam same biljke. Kisela tla potiču biljku na cvatnju u plavim nijansama. U slučajevima kada test pokaže da je pH tla ili supstrata veći od pet, valja dodati aluminijev sulfat ili neki drugi agens (amonijev sulfat) za zakiseljavanje tla kako bi se potaknula plava boja. Za održavanje cvatnje plave hortenzije, idealno bi bilo da pH tla bude između 5,0 i 5,5. Za ružičastu hortenziju preporučeni pH tla je od 6,5 do 7,0. U uvjetima kada je pH tla između 5,5 i 6,5 moguće je na istoj biljci imati različito obojane cvjetove.

Ružičaste i crvene boje pojačajte vapnencem ili pepelom

Ružičasto-crvene hortenzije jarke boje duguju manje kiselom (lužnatijem) tlu. Kako bi smanjili kiselost (pojačali lužnatost), vrtlari u tlo ili supstrat za uzgoj crvenih hortenzija dodaju pepeo ili pulverizirani (praškasto mljeveni) vapnenac.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.