Prati nas

Mozaik

za željne promjene

Ako teško živite od mirovine, gospođa Dinka nudi stan uz obalu Dunava

Donosimo jednu sasvim neobičnu priču i poziv koji dolazi iz Šarengrada, slavonskog mjestašca na obali Dunava. Ondje svoje umirovljeničke dane, aktivno i na korist zajednici, provodi gospođa Dinka o kojoj su do sada snimljene brojne televizijske reportaže.

Objavljeno

|

Besplatan stan za umirovljenicu
Dinka Jurčić (screenshot: RTL)

Donosimo jednu sasvim neobičnu priču i poziv koji dolazi iz Šarengrada, srijemskog mjestašca na obali Dunava. Ondje svoje umirovljeničke dane provodi gospođa Dinka Juričić (67), koja je naslijedila imanje i ima prazan apartman.

U njega bi rado smjestila jednu umirovljenicu koja teško živi od mirovine, a spremna je preseliti u ovaj divan kraj. Ta bi žena plaćala samo 50 eura režija i ništa više, a imala bi svu slobodu! Naime, čitajući dan za danom tekstove na našem portalu, gospođa Dinka Juričić uvidjela je da je jedna od rijetkih umirovljenica koja za sebe može reći da ima stvarno dobru mirovinu i da od nje može pristojno živjeti.

Život joj je k tome podijelio još sretnih karata – na djedovini u srijemskom Šarengradu, nedaleko od Iloka, naslijedila je veliko imanje koje se sastoji od kuće u kojoj ona živi, objekta s još četiri apartmana i velikom livadom ucrtanom na međunarodnoj biciklističkoj karti kao kamping zona.

Gospođu Dinku nije teško zavoljeti kao osobu. “Za života sam živjela i radila u Zagrebu. Po zanimanju sam profesorica hrvatskog jezika i imam četvero odrasle djece” te sam baka dvjema unučicama. Kad sam ušla u mirovinu, razbolio mi se otac i ja sam se, umjesto da njega dovedem u Zagreb, odlučila preseliti k njemu. Kasnije nam se na imanju pridružio i tatin prijatelj koji je već bio u staračkom domu, ali nije volio biti ondje pa smo ga pozvali da živi s nama. Nakon nekoliko lijepih zajedničkih godina, umrli su ubrzo jedan za drugim. Ja sam ovdje ostala jer sam zavoljela ovo imanje i prirodu, i pronašla tu toliko zanimacija koje me ispunjavaju srećom, da mi nije palo na pamet vratiti se u velegrad”, ispričala nam je ova vedra umirovljenica.

I iako na livadi koja dijeli njezinu kuću i Dunav gotovo svakodnevno u šatoru besplatno prenoće biciklisti, ona živi sama s svoja četiri umiljata psa mješanca i nekoliko mačaka. Apartmani su prazni, tek ponekad, kad bicikliste uhvati kiša, ponudi im smještaj u njima.

Umirovljenici nudi prekrasan dom

Objasnila nam je i zašto se odlučila na humani potez da jednoj umirovljenici s malom mirovinom pruži prekrasan dom.

”Živim sama sa svojim psima i ne mogu ih ostaviti same ni na dva, tri dana. Zbilja želim možda jednom mjesečno otići do Zagreba svojoj djeci i unucima, a već dugo želim veslati, kajakom, od mađarske granice do Iloka, 137 kilometara, što bi trajalo tri dana. Volim i planinariti, čega sam se sada odrekla, pa bih se povremeno voljela opet vratiti u brda. Tih par dana osoba koja bi tu živjela psima bi dala hranu i vodu, a ja ću joj sve unaprijed pripremiti i taj posao dodatno platiti. Naravno da ćemo prvo imati razdoblje upoznavanja i da će upoznati pse. Psi su srednjeg rasta, jedan je mali jazavčar, beskrajno su umiljati i navikli na ljude”, objasnila je.

Kakva se osoba traži

Gospođa Dinka objasnila je i kakvu osobu traži za smještaj. “Ako ima neka starija osoba koja ne može živjeti od svoje mirovine, a spremna se preseliti u Srijem, rado ću je primiti. Ta bi osoba plaćala samo 50 eura režija, to je sve. Živjela bi potpuno samostalno i neovisno o meni. Napominjem da ne trebam osobu za rad, već da mojim psima i mačkama da vodu i hranu kad me nema, uz nadoknadu za to.”

Dinka Jurčić (screenshot: RTL)

“Voljela bih da mi dođe osoba koja voli živjeti, a ne životariti, osoba koju je život možda na ovaj ili onaj način prevario pa sada ima crkavicu od mirovine, ali se i dalje želi veseliti u životu, uživati u prirodi i dobrom društvu. I sama sam ovdje presretna, potpuno zdrava i aktivna u 68. godini života.”

“Toj osobi mogu dolaziti i gosti, prijatelji, ne bi imala nikakvih ograničenja već mi je najvažnije da joj mogu vjerovati. Može ostati koliko god dugo želi”, napominje naša sugovornica. Otkriva, već je bila primila jednog muškog umirovljenika, ali je znao previše popiti pa ga je morala zamoliti da ode.

Vaš stan

Potpuno opremljen apartman koji gospođa Dinka nudi umirovljenici nalazi se u prizemlju, odlično je izoliran, ljeti prohladan, a zimi topao.

“Ispred stana je i naslonjač, klupa i stolić, a sve u hladu raskošne plodne jabuke. Iz kuhinje se pruža predivan pogled na Dunav. Na samom imanju se nalazi i raskošna sjenica obrasla u biljku povijušu, a tu je i čardak sa čitaonicom i igraonicom, u sjeni jasena. Mjesto ima 200 metara udaljenu trgovinu”, istaknula je.

Svestrana gospođa Dinka

Umirovljenica Dinka iznimno je aktivna, svestrana, nadasve srdačna. Uz nju ćete možda i vi zavoljeti čitanje, pisanje, tkanje na tkalačkom stanu, branje ljekovitog bilja za čaj, izradu krema, vrtlarenje, ranojutarnje šetnje, veslanje, planinarenje, skupljanje stakalca i naplavina i izradu suncolovki. Uz sve to gospođa Dinka zna kući dovesti i kakav odbačeni komad namještaja, jer voli restaurirati i udahnuti novi život starim stvarima.

Kroz svoju udrugu “Druženja u Šarengradu” organizira maškare, kuhanje graha, izradu eko-plovila, a sada želi licitirati i za kupnju Bibliobusa koji bi trebao ići u rashod, a ona bi ga oživjela na svom imanju. Na imanju ćete uživati i u cvijeću koje njeguje, a budete li raspoloženi, možete se upoznati s uvijek dobro raspoloženim kamperima iz cijelog svijeta.

Gospođu Dinku možete pratiti i dodatno upoznati i putem njezinog Facebooka. Prikupila je 5.000 prijatelja i 6.000 pratitelja te s mnogima komunicira na dnevnoj bazi. Njezina besplatna kamping zona toliko je popularna, da je livada rijetko prazna, a besplatnom spavanju jedan se njemački novinar toliko nije mogao načuditi, da je ZDF televizija o tome došla snimiti reportažu.

Drage umirovljenice, ako ste spremne za novu životnu avanturu odvažite se i javite javite se gospođi Dinki kratkim pismom u kojem ćete, navesti nekoliko osnovnih informacija o sebi i argumentirati zašto bi baš vi bili najbolji izbor za suživot na predivnom srijemskom imanju. Obrazac za slanje pisma otvorite odabirom ove poveznice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.