Prati nas

Vijesti

Zgrožena cijela sudnica

Ginekolog osuđen za ‘šokantno odvratno’ zlostavljanje žena na pregledu

Zbog, kako je sudac rekao, ‘šokantno odvratnog i izopačenog’ seksualnog zlostavljanja pacijentica tijekom pregleda, na 20 godina zatvora osuđen je ginekolog Robert Hadden (64). Amerika je zgrožena jer je radio u najprestižnijim bolnicama u New Yorku.

Objavljeno

|

Osuđen ginekolog koji zlostavlja žene
ilustracija: S. Bura/mj

Liječnik ginekolog s prestižnog Manhattana radio je u Medicinskom centru Univerziteta Columbia Irving i u prezbiterijanskoj bolnici, a seksualno nasilje koje je provodio nad ženama trajalo je godinama. Kako pišu tamošnji mediji, čak je u svoju ordinaciju mamio i pacijentice iz drugih država SAD-a, a sve kako bi ih zlostavljao uz smanjen rizik od pravnih posljedica.

Sud ga je osudio za zlostavljanje četiri pacijentice dok je radio u ovim najpoznatijim njujorškim bolnicama.

Tužitelji su ga opisali kao seksualnog predatora u bijeloj kuti. Zgroženi sudac koji je radio na slučaju, Richard Berman, osudio ga je na maksimalnu moguću zatvorsku kaznu od dvadeset godina. Pri izricanju presude rekao je da je ovaj slučaj gori od svakog drugog slučaja s kojim se susreo u praksi, i to u kontekstu “užasnog i potpuno izopačenog seksualnog zlostavljanja žena”.

Ako u zatvoru doživi 84 godine i bude pušten na slobodu, bit će pod doživotnim nadzorom, odredio je nadalje sudac.

Haddenovo ponašanje opisano je na sudu kao “iznimno i bez presedana”, “ekstremno šokantno”, “užasno” i “izopačeno”. Osim toga, sud je njegovu “vještinu u obmani” i način na koji je u svoju mrežu lovio pacijentice koje su mu vjerovale, nazvao odvratnim. Napomenuo je da je riječ o ponavljajućem kršenju prava žene da odlučuje što će se dogoditi s njezinim tijelom.

Tijekom suđenja prošlog mjeseca, čak je 11 Haddenovih žrtava iznijelo potresna svjedočanstva o zlostavljanju koje su trpjele pod njegovom skrbi.

Sudac je svjestan da savezni tužitelji vjeruju da je Hadden zlostavljao najmanje 245 žena dok je bio ginekolog, ali dokazana su mu četiri zlodjela, dovoljno izopačena za 20 godina zatvora.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.