Prati nas

Vijesti

Socijalno osjetljivi

HDZ od Puljka traži 70 eura regresa za splitske umirovljenike

‘Nadamo se kako gradonačelniku Puljku neće biti preveliki problem sačuvati stabilnost proračuna isplatom male pomoći za nešto malo više od 3.500 umirovljenika’, poručuju iz splitskog HDZ-a.

Objavljeno

|

Tko ima pravo na nacionalnu penziju?
foto: Sandro Bura

HDZ-ova gradska vijećnica Zrinka Mužinić Bikić najavila je da će uputiti amandman na Rebalans proračuna Grada Splita. Zatražit će, objavila je na Facebooku, rezerviranje iznosa od 247.100 eura za jednokratnu isplatu iznosa od 70 eura za sve splitske umirovljenike koji su korisnici kartice Moj zlatni Split.

“Radi se o relativno malom iznosu koji bi značio puno za 3.530 naših umirovljenika s najmanjim iznosima mirovina”, piše Zrinka Mužinić Bikić.

“Budući da ova gradska vlast ne zna kako ostvariti kapitalne projekte, pokazuje socijalnu neosjetljivost i hvali se ušteđenim novcem u gradskoj blagajni, a pred Uskrs je branila stav da uskrsnice za umirovljenike nisu mogle biti isplaćene jer nisu bile predviđene u proračunu, ovime im želimo dati okvir da makar naprave onaj jedan mali koračić – da djelić novca kojeg ne znaju utrošiti preusmjere onima kojima je potrebno i da se nepravda prema socijalno najugroženijim umirovljenicima ispravi”, objašnjava ova HDZ-ovka.

Dodaje kako taj iznos ne može riješiti probleme s kojima se umirovljenici s najnižim mirovinama susreću, ali može biti simbolična gesta i mala financijska pomoć u razdoblju inflacije u kojem se nalazimo.

“Vlada Republike Hrvatske je već u ožujku donijela četiri velika paketa koja su obuhvatila i pomoći radi smanjenja negativnog utjecaja rasta cijena energenata, jednokratnih pomoći za umirovljenike, naknade za troškove energenata i ukidanja dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje. Ako je Vlada uspjela pronaći te novce za gotovo 700.000 umirovljenika u Hrvatskoj i istovremeno sačuvati stabilnost i smanjivati javni dug, nadamo se kako gradonačelniku Puljku neće biti preveliki problem sačuvati stabilnost proračuna isplatom male pomoći za nešto malo više od 3.500 umirovljenika”, zaključila je Zrinka Mužinić Bikić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.