Prati nas

Vijesti

Nedovoljno za dom

Kolika je mirovina za 45 godina rada u Njemačkoj? Premala!

Raditi cijeli život, a na kraju nemati mirovinu koja pokriva troškove doma za starije osobe? Događa se i u bogatim zemljama poput Njemačke. Za hrvatske prilike pravo bogatstvo, u Njemačkoj je tek – crkavica.

Objavljeno

|

Uvjeti za nacionalnu mirovinu
foto: Markus Spiske/Unsplash

Prosječna mirovina nakon najmanje 45 godina radnog staža u Njemačkoj iznosi 1.543 eura. Taj podatak je iznijela njemačka vlada u odgovoru na pitanje šefa zastupničkog kluba Ljevice u Bundestagu Dietmara Bartscha, javlja Deutsche Welle.

Pri tome razlika između mirovina žena i muškaraca iznosi nekoliko stotina eura. Prosječna “muška” mirovina iznosi 1.637, a “ženska” samo 1.323 eura. Prosjek na zapadu zemlje je veći od prosjeka u bivšim istočnonjemačkim pokrajinama i iznosi 1.605 eura, prema 1.403 eura na istoku.

Zašto su žene siromašnije?

Kao razlozi za to se navodi da žene često rade u branšama u kojima su plaće manje, da često ne rade puno radno vrijeme te da češće i duže uopće ne rade, na primjer, zbog djece ili članova obitelji koji su upućeni na tuđu njegu.

Pritom su cijene smještaja odnosno doplate u staračkim domovima ponovo “skočile” početkom srpnja. U prvoj godini stanari moraju iz svog džepa platiti u prosjeku 2.548 eura mjesečno – 348 eura više nego sredinom 2022. Glavni razlog je povećanje plaća osoblja.

Ovaj političar je od savezne vlade zatražio da “ove godine kao kompenzaciju za inflaciju uvede izvanredno povećanje mirovina od 10 posto za sve umirovljenike”. Prema njegovim riječima, “ne može biti da ministri, državni tajnici i državni službenici dobiju dodatnih 3.000 eura zbog inflacije, a umirovljenicima i dalje pada kupovna moć”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.