Prati nas

Vrt

Samo rastu

Nema cvijeta, nema ploda: Najčešća greška pri uzgoju mahuna

Ako biljke mahuna rastu uz previše dostupnog dušika, najčešće će energiju usmjeriti u vegetativni rast, dakle u rast stabljike i lišća.

Objavljeno

|

mahune ne rađaju
foto: Alexandra Neagoe/Scopio

Dok su drugi već počeli spremati mahune u zamrzivače, vaše još uvijek nisu počele ni pošteno cvjetati? Mahune, omiljeno povrće hrvatskih vrtlara, spadaju u skupinu povrća s kojom uglavnom nema problema. No ovih dana javili su nam se čitatelji koji kažu da su njihove “trkljašice” (mahune penjačice) bujne i raskošno zelene, no cvijeta, a kamoli ploda, na njima – nema.

Mahune, baš kao i druge biljke koje plodonose, zahtijevaju određeni raspon uvjeta kako bi zametnule puno cvjetova, a kasnije i kako bi se ti cvjetovi oprašili iz čega će nastati plod.

Ako mahune ne cvatu, ako im propadaju pupovi, nekoliko je mogućih razloga, no najčešći je pretjerano gnojenje. Ako biljke mahuna rastu uz previše dostupnog dušika, najčešće će energiju usmjeriti u vegetativni rast, dakle u rast stabljike i lišća.

Oglas

Biljke cvatu i plodonose kada “osjećaju” da su ugrožene, da se sezona bliži kraju i da moraju stvoriti sjeme kako bi sačuvale vrstu. To, dakako, ne znači da mahune treba zlostavljati i izgladnjivati, no ravnoteža i umjerenost u prihrani je nužna, posebice što se dušika tiče. Jer mahuna je biljka koja simbiotskim udruživanjem s nitrofiksacijskim bakterijama (dušične kvržice na korijenu) može koristiti i atmosferski dušik.

Što se može učiniti?

Za početak, valja obustaviti svako dodavanje dušika u tlo, uključujući i kompost. Neki vrtlari preporučuju obilno zalijevanje kako bise isprao dušik (N u formuli NPK) u dublje slojeve tla, no to nam se čini kao preradikalna mjera koja će isprati i druga lako mobilna hranjiva.

Za poticanje cvjetanja primijenite kalijevo gnojivo i čekajte. Ako ne procvatu ove, barem za iduću sezonu znate gdje ste pogriješili.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.