Prati nas

Vrt

Vrijedne životinjice

Mravi u vrtu i cvjetnjaku: Kako ih potjerati na ekološki način?

Sami mravi vrlo malo oštećuju nasade pa se i ne smatraju štetnicima. Doduše, mogu poremetiti tlo oko korijena i izbacivati ga na površinu, ako baš ispod biljke naume napraviti svoj dom. Isto mogu činiti i u uzgoju bilja u posudama što pak zna dovesti do venuća i propasti same biljke.

Objavljeno

|

Kako se riješiti mrava u vrtu?
ilustracija: mj/unsplash

Mravi su možda i najbrojniji insekti u mnogim vrtovima. Iako nas mogu zabrinuti, važan su dio biološke raznolikosti. I zbog toga svaki vrtlar koji imalo drži do prirode, ima veliki zazor od uništavanja mravlje zajednice.

Mravi su fascinantni društveni kukci srodni pčelama i osama ( red opnokrilaca, Hymenoptera). Žive u gnijezdima – mravinjacima koja sadrže stotine, a ponekad i tisuće jedinki. Većina njih su sterilne ženke bez krila, poznate kao radilice. No među njima ima i plodnih ženki (kraljica) te mužjaka.

Sami ne napadaju bilje, no mogu biti pomalo neugodni

Mravi se uglavnom hrane drugim beskralješnjacima, uključujući druge vrste mrava. Također skupljaju slatku tekućinu poznatu kao medna rosa, a koju izlučuju lisne uši i neki drugi insekti koji se hrane sokom bilja.

Kolektivna inteligencija mravlje zajednice pokazuje se u tomu i što se prema lisnim ušima ponašaju poput brižnih pastira pa ih čak štite od predatora kao što su ličinke bubamara. Zato se lisne uši mogu nesmetano razmnažati i činiti ozbiljne štete voću, povrću i ukrasnim vrstama.

Sami mravi vrlo malo oštećuju nasade pa se i ne smatraju štetnicima. Doduše, mogu poremetiti tlo oko korijena i izbacivati ga na površinu, ako baš ispod biljke naume napraviti svoj dom. Isto to mogu učiniti i u posudama u kojima uzgajamo bilje što pak zna dovesti do venuća i propasti same biljke. Ponekad se gnijezde na kompostnoj hrpi ili u komposteru, no to je situacija u kojoj ne nanose nikakvu štetu i stvarno je izlišno uznemiravati ih.

Je li moguć miran suživot?

Ako mravinjaci nisu posebno problematični, mrave je najbolje ostaviti na miru. Uništite li koloniju, moguće je da će teritorij zauzeti druge mravlje matice, a moguće je da će sagraditi još više mravinjaka. Razmislite, isplati li vam se uništiti mravlju zajednicu koja se naselila ispod sadnice paprike, ako znate da napadaju brojne druge beskralješnjake koji mogu činiti štete u vašim nasadima. Vaš vrt trebao bi biti dio prirode, baš kao i vi sami. Ponekad nešto morate dati da biste dobili zauzvrat.

Kako ih potjerati?

Odlučite li da suživot, ipak, nije moguć, pokušajte mrave odvratiti od vašeg nasada. Organski vrtlari navode da postoji cijeli niz biljaka koje je dobro saditi između glavnih usjeva kako bi mravi shvatili da nisu poželjni. Uz to, osim što tjeraju mrave, mnoge repelentne biljke su i lijepe. Tako se preporučuju ružmarin, lavanda, mačja trava, paprena metvica, timijan i buhač.

Osim toga, neki vrtlari gredice posipavaju cimetom, prskaju s razrijeđenim limunovim sokom (omjer 1:1) ili jednako razblaženim octom. Također, nekima je pomoglo prskanje disperzijom dvije žlice mljevenog papra na 2 decilitra vode.

Ekološko uništenje mravinjaka

Parazitska nematoda, Steinernema feltiae, dostupna je kod nekih dobavljača bioloških sredstava za tretiranje mravinjaka. Tekućina s ovim mikrocrvima aplicira se na mjestima gdje mravi izlaze na površinu i gdje ih nematode mogu zaraziti. Loša stvar je što na ovaj način možete ubiti i druge kukce koje koriste vašem vrtu.

Dijatomejska ili kremena zemlja također se u literaturi navodi kao ekološki način uništenja mravlje zajednice, ali i brojnih drugih štetnika u vrtu. Riječ je o puderastoj tvari koja je fosilizirani ostatak fitoplanktona. Osim što je neugodna insektima, uništava ih mehanički, a pri tom je posve neškodljiva ljudima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.