Prati nas

Vrt

Okućnica

Održavanje travnjaka za ljetnih žega: Što, kako i zašto?

Ako već kosite za vrućina, nemojte ukloniti pokošenu masu. Tako ćete malčirati travnjak, zasjeniti korijen trave i prišparati nešto vlage u tlu za vrijeme najvećih pripeka. Kad padne kiša, lako ćete pograbljati, ako već želite.

Objavljeno

|

Kako održavati travnjak po ljeti
ilustracija: S. Bura/mj

Kad sunce pripeče, a trava krene gubiti boju, najlakše je uključiti prskalice i spasiti travnjak. Osim što često zalijevanje travnjaka nije jeftino, negdje nije ni moguće u uvjetima ljetnih redukcija vode. Što učiniti da nam se travnjak ne pretvori u “spaljenu zemlju”?

Možda se čini radikalnom, ali najbolja stvar koju možete učiniti za zdravlje vašeg travnjaka (i vrta) je rjeđa košnja. Viša trava zasjenjuje tlo i zadržava više vlage pa će se lakše oduprijeti isušivanju. Posljednjih godina sve veći broj ljudi pušta svoje travnjake da podivljaju – posebno tijekom svibnja koji se proglašava “mjesecom bez košnje”.

Smanjite košnju

Namjera je potaknuti rast i cvatnju trava i divljeg cvijeća, koji zauzvrat privlače i pružaju stanište mnoštvu insekata i drugih divljih životinja. Rijetko košeni travnjaci se tako pretvaraju u mini livade koje postaju utočište za korisne oprašivače, ali i mjesto za korisne životinje kao što su žabe, kosovi, ježevi, razni kornjaši. Trebali biste moći uživati u pogledu na svoju mini livadu. Ako vam se ova ideja sviđa više od sterilnog nisko košenog travnjaka, kupite livadne sjemenske smjese iz kojih će pod vašim prozorom izniknuti različci, ivančice, makovi…

Sjeme livadskog cvijeća
ilustracija: S. Bura/mj

Ako ipak ne možete podnijeti pomisao na nepokošenu travu, onda barem podignite noževe na kosilici kako bi trava bila duža, a tlo ostalo skriveno od izravnih sunčevih zraka. Ili možda pokosite samo dio travnjaka koji koristite za piknike, izležavanja i dječju igru, dok ostatak ostavite nekošen.

Prozračite tlo

Za vrućeg vremena tlo će se osušiti i zbiti. Prorahlite ga vilama ili alatom za zračenje travnjaka. To će mu omogućiti i bolje upijanje vode kada padne kiša.

Bez grabljanja, molim

Ako već kosite za vrućina, nemojte ukloniti pokošenu masu. Tako ćete malčirati travnjak, zasjeniti korijen trave i prišparati nešto vlage u tlu za vrijeme najvećih pripeka. Kad padne kiša, lako ćete pograbljati, ako već želite.

Zalijevajte oprezno

Postoje rasprave o tome trebate li koristiti vodu iz slavine za oživljavanje posušenog travnjaka. Trava će oživjeti kad padne kiša, ali mnogima će ružno smeđe sprženo tlo biti nepodnošljivo. Dakle, ako morate zalijevati, zalijevajte noću kako bi što manje vode isparilo.

Stručnjaci za travnjake preporučuju rijetko, ali duboko zalijevanje. Površinska zalijevanja mogu nakratko osvježiti travnjak, no ujedno će potaknuti i razvoj plitkog korijenja koje će biti posve beskorisno kada se tlo malo posuši.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.