Prati nas

Vrt

Zeleno, žuto, crveno

Preduhitrite smrdljive martine i tuču, poberite rajčice i prije nego su zrele

Branjem na samom početku procesa zriobe plodove rajčica čuvamo od štetnika poput smrdljivih martina, ali i sve češćih tuča koje bi ih mogle posve uništiti.

Objavljeno

|

Smijem li brati zelene paradajze?
ilustracija: S. Bura/mj

Postoji uobičajena zabluda među vrtlarima da rajčice koje sazrijevaju na biljci imaju bolji okus. No, berba rajčica u trenutku kada krenu mijenjati boju ne narušava njihovu kvalitetu. To, dakako ne znači, da ih trebamo brati zelene, ako za tim nema potrebe. No u periodima kada, recimo, strahujemo od tuče koja bi mogla uništiti urod, branje nedozrelih plodova je posve opravdano.

Postoje agronomi koji zagovaraju raniju berbu. Jedan od njih je i dr. Larry Stein. Kaže, kada počnu mijenjati boju, rajčice proizvode etilen – biljni hormon zrenja. Taj plin će potaknuti okolne rajčice da također krenu s procesom zrenja. Ovaj stručnjak za poljoprivredu iz Sjedinjenih Država navodi da se rajčice mogu obrati čim zelena boja počne blijediti i pojavi se žućenje ploda.

Ovo pak koriste komercijalni proizvođači koji rajčice beru dok su nedozrele i otporne na udarce u transportu, a zatim ih tretiraju etilenom ili ih stavljaju u komore za zrenje ispunjene tim plinovitim hormonom koji će pokrenuti proces zriobe. Dapače, ovako će sve rajčice doći u stanje za konzumaciju istovremeno. Stein tvrdi da ne postoji razlika između ovako dozrelih rajčica i onih koje su dozorile na biljci.

Ranije branje smanjuje opasnost od štetnika i nevremena

I sam Stein svoje rajčice već desetljećima bere čim primijeti prve naznake promjene boje. Tako smanjuje oštećenja ili gubitke plodova pa to preporučuje i drugima. Na ovaj način, manje je vjerojatno da će, recimo, smrdljivi martini izbosti i uništiti plod.

Osim toga, rajčice neće popucati u slučaju da se povisi razina vlage u tlu. Rana berba također će smanjiti izloženost plodova jakim vjetrovima, tuči i drugim čimbenicima koji mogu uzrokovati oštećenja. “Postoji toliko razloga za berbu rajčica kad krenu mijenjati boju da jednostavno nema razloga da to ne činite”, kaže ovaj američki agronom.

Zrenje i čuvanje

Stein tvrdi da berbom nepotpuno zrelih rajčica možete produžiti i vrijeme u kojem ćete uživati u plodovima. On ih stavlja u hladnjak, kako bi zaustavio otpuštanje etilena pa ih vadi postupno, prema potrebi, i dopušta im da sazriju. Naime, nedozrele rajčice puno se duže i kvalitetnije čuvaju u hladnjaku od zrelih.

Da bi sazorile, Stein predlaže da ih stavite na ravnu površinu na sobnoj temperaturi. Ta proces bi trebao trajati pet do sedam dana od trenutka promjene boje. “Skeptici postoje, ali nema znanstvenih dokaza koji podupiru tezu da su rajčice koje sazrijevaju na biljci kvalitetnije. Kvaliteta će biti jednako dobra, ako ne i bolja, ako rajčice dozore nakon što ste ih pobrali”, zaključuje.

Za one koji žele znati više

Želite li ubrzati i pospješiti zriobu, među rajčice stavite zrelu bananu ili jabuku. Ovo voće će otpuštati veće količine etilena koje će nezrele rajčice potaknuti na zriobu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.