Prati nas

Vijesti

Platforma UZ

Regres ili vaučeri za umirovljenike – spas za turistički sektor

Neće se naravno ni jedan umirovljenik pobuniti ako provede tjedan dana na moru na teret državnog proračuna, kojeg i sam uredno puni, prije ili nakon turističke sezone, ljeti je ionako prevruće, a proljeće i jesen na moru mogu biti prava ugoda.

Objavljeno

|

Kad će se isplatiti regres penzionerima?
ilustracija: mj/mojevrijeme

Isplata regresa umirovljenicima ili podjela vaučera jedini je način da bi umirovljenici mogli otići na more ili u toplice, posebno onih dvije trećine od 1,2 milijuna umirovljenika čije su mirovine ispod ili neznatno iznad linije siromaštva. Zbog toga politička platforma Umirovljenici zajedno od Vlade RH traži osmišljavanje plana subvencioniranja odmora za građane treće životne dobi.

“Svi odlaze ili razmišljaju o odlasku na ljetovanje, a ogromna većina umirovljenika, ako nemaju vikendicu, o ljetovanju zaista mogu samo razmišljati. Kada se ostvare naši zahtjevi da za 65 godina života i 41 godinu staža najniža mirovina budu 615 eura, a prosječna mirovina 75 posto iznosa prosječne plaće zaposlenih, odnosno između 900 i 1.000 eura, tada će se možda moći malo novca uštedjeti ili odvojiti za skroman odmor, izlet, putovanje. Do tada je rješenje subvencioniranje, kao što to npr. za toplice za svakog svog stanovnika omogućuju neke zemlje”, obrazlažu umirovljenici.


“Političke elite kažu da smo demokratska država, i neovisna, i socijalna, i još svašta nešto, za otvoreno dodvoravanje umirovljenicima, kao najbrojnijoj skupini birača, moglo bi se još svašta čuti u ovo već očito predizborno vrijeme. Pozivamo Vladu da poput Vlada nekih zemalja EU ali i nekih u našem neposrednom okruženju umirovljenicima isplati regres ili da podijele vaučere za npr. tjedan dana boravka na moru, toplicama, gorju odnosno mnoštvu raznih destinacija za odmor širom Lijepe naše.”

“Neće se naravno ni jedan umirovljenik pobuniti ako provede tjedan dana na moru na teret državnog proračuna, kojeg i sam uredno puni, prije ili nakon turističke sezone, ljeti je ionako prevruće, a proljeće i jesen na moru mogu biti prava ugoda. U svibnju za kupanje najčešće nije prerano, baš kao što ni u listopadu uglavnom nije prekasno”, stoji u otvorenom pismu platforme Umirovljenici zajedno.

“Ne treba posebno naglašavati koliko je za turistički sektor, a time i za punjenje proračuna, važno popunjavanje kapaciteta izvan turističke sezone koja posljednjih desetak godina ima poboljšanu ponudu i traje sve dulje. Podjelom vaučera ili regresa domaćim umirovljenicima bi se uz privlačenje drugih vansezonskih gostiju mogao postići ‘puni krug’ odnosno da Hrvatska kao turistička destinacija funkcionira 365 dana u godini.”

“Politička platforma – Umirovljenici zajedno (Stranka umirovljenika SU, Blok umirovljenici zajedno BUZ, Demokratska stranka umirovljenika DSU) predlaže Vladi RH da navedeno uzme u ozbiljno razmatranje. Predloženim socijalno humanim potezom ili mjerom za domaće umirovljenike Hrvatska bi značajno profitirala u turističkom sektoru i popunila državni proračun”, zaključuju umirovljenici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP