Prati nas

Vijesti

Provizije

Srbijanski mediji: Na 100 eura, bankomati u Hrvatskoj uzimaju 5!

Uz visoke provizije, upozoravaju, valja u obzir uzeti i troškove konverzije srpskih dinara u eure. Ni mjenjačnice, upozoravaju, nisu bolje. Dapače!

Objavljeno

|

Upute za srpske turiste u Hrvatskoj.
ilustracija: S. Bura/mj

“Odlučite li ovog ljeta sa sobom na odmor osim gotovine ponijeti i karticu kako biste za svaki slučaj podigli više novca na bankomatu, uzmite u obzir da ćete morati platiti pozamašnu proviziju koja ovisi o iznosu transakcije, fiksnu naknadu koja se penje i do 4 eura po transakciji ili kombinaciju to dvoje”, upozorava srbijanske turiste Blic.

Primjerice, ako želite podići 100 eura, provizija će vas u Hrvatskoj koštati oko 4,5 eura, dok će u Crnoj Gori i Grčkoj biti oko 3 eura, navodi Blic u tekstu koji su brojni srbijanski protali.

Prema trenutnoj ponudi banaka u omiljenim odredištima srbijanskih turista (Grčka, Crna Gora i Hrvatska), za korištenje stranih kartica na bankomatima banke u pravilu naplaćuju proviziju, koja iznosi do 3,5 posto vrijednosti transakcije, tj. novca podignutog s bankomata ili fiksno od 2,5 do 3,5 eura. Također, primjerice u Hrvatskoj, banke spajaju ova dva slučaja i naplaćuju proviziju u odnosu na iznos transakcije, kao i fiksnu naknadu, stoji u objavi.

Osim toga, Blic upozorava i na mjenjačnice: “Mjenjačnice jedva čekaju da uđe neupućeni turist, ne bi li mu prodali traženu valutu po nekom proizvoljnom tečaju koji njima odgovara. Iz te perspektive, ove provizije na bankomatima su jeftinija opcija, ali kao što financijski savjetnici više puta ističu, najbolja opcija je da napravite detaljan izračun u Srbiji, a potrebnu gotovinu ponesete od kuće”, upozorava Blic.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.