Prati nas

Vrt

Dašak mediterana

Uzgojite stablo limuna u posudi, izgleda senzacionalno

Stabla limuna uzgajana u loncima osjetljivija su na sušu, ali i zimu. Zbog toga ih obavezno, u kontinentalnom dijelu Hrvatske, preko zime unosimo u negrijane svijetle prostorije u kojima će biti zaštićene od smrzavanja.

Objavljeno

|

Kako posaditi limun u loncu na balkonu ili tereasi?
foto: mj/ilustracija

Ako živite u kontinentalnom dijelu Hrvatske ili jednostavno imate ograničen prostor, ali ipak želite uzgajati vlastiti limun, drvo limuna u posudi može biti najbolja opcija za vas. Dapače, stabalca limuna posljednjih godina pravi su hit na terasama i balkonima, a sadnice se mogu pronaći u svakom trgovačkom centru sve do ranog ljeta.

Ipak, uzgojiti limun u posudi nije posve jednostavno poput uzgoja pelargonija ili rajčica, no nije ni astrofizika. Ono čega trebamo biti svjesni je da stablo u posudi nikada neće biti veliko poput stabla limuna koje raste na otvorenom u tlu. Uz to, najbolje je saditi patuljaste sorte koje su oplemenjivači uzgojili baš za sadnju u lonce. Među najpoznatijima su Meyer Improved dwarf i Lisbon Ponderosa dwarf sorte.

Potrebe stabala limuna u posudama vrlo su slične potrebama stabala limuna koja rastu u tlu na otvorenom. Najvažnija je dobra drenaža, stoga se pobrinite da posuda ima prikladne otvore kroz koje će istjecati višak vode.

Sunce

Citrusi vole sunce i trebaju maksimalnu izloženost kako bi dali plodove. Potražite mjesto koje dobiva barem 6 sati izravnog sunca dnevno. U uzgoju u zatvorenom birajte južno orijentirani prozor.

Voda

Također je nužno dosljedno i redovito zalijevanje. Ako se supstratu u kojem biljka raste dopusti da se u potpunosti osuši, limun će odbaciti lišće. Iako je riječ o mediteranskoj biljci, limun nije kaktus i ne skladišti vodu unutar svoga tijela.

Limunu u posudama također je potrebna visoka vlažnost zraka. Svakodnevno ga prskajte vodom ili ispod njega postavite plitice iz kojih će isparavati voda. Plitice ispunite oblucima koji će izvirivati ispod površine vode kako biste ih ujedno učinili sigurnim pojilištima za pčele i bumbare.

Prihrana

Gnojivo je također ključno za uzgoj zdravog limuna u posudi. Koristite sporootpuštajuće specijalizirano gnojivo koje ćete dodati u supstrat ili prema uputama na pakiranju aplicirajte tekuću prihranu. U hrvatskim trgovačkim lancima možete gotovo uvijek kupiti specijalizirano tekuće gnojivo za citruse.

Supstrat

U vrtnim centrima dostupna je mješavina supstrata za uzgoj citrusa s idealnim vodno-zračnim režimom. Moderni uzgajivači preporučuju formule bazirane na kompostu, kokosovoj kori ili tresetu te vermikulitu ili perlitu.

Česti problemi

Cijepljeni limuni uzgajani u posudama su podložnija izbijanju mladica iz podloge. Najčešće se radi o izbojima gorke naranče. Sve što raste ispod mjesta kalemljena treba obavezno ukloniti. Također, mladice koje izbijaju iz mjesta kalemljenja, a nisu plemeniti limun koji uzgajate, valja ukloniti. Propuštanje ove mjere dovest će do slabljenja i odumiranja nacijepljenog limuna (plemke) i divljanja nekorisne podloge.

Stabla limuna uzgajana u loncima osjetljivija su na sušu, ali i zimu. Zbog toga ih obavezno, u kontinentalnom dijelu Hrvatske, preko zime unosimo u negrijane svijetle prostorije u kojima će biti zaštićene od smrzavanja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.