Prati nas

Vijesti

Ugodna mirovina

Svega imaju! Umirovljeni političari vrijede četiri obična umirovljenika

Plaće su om velike, a što su im veće plaće to su im veće i mirovine. Ono što običan umirovljenik dobije cijele godine, za političkog umirovljenika je tek kvartalna mirovina.

Objavljeno

|

Koliku mirovinu primaju političari?
ilustracija: S. Bura/mj

Biti u mirovini u Bosni i Hercegovini nije nimalo lako. (Dodali bismo, niti u Hrvatskoj, a ni u Srbiji, op.ur.) Osim ako ste te sreće da se bavite politikom. Tada vam neće trebati izdvajanje za “crne dane”, jer jedan politički umirovljenik “vrijedi” kao četiri obična, javlja N1.

Dok inflacija ne pokaže zube, kako i može li se, uopće, živjeti od mirovine? Pitao je N1 građane treće životne dobi? “Ni pod koju cijenu, ni u kom slučaju. Sve je skupo. O tim umirovljenicima se nitko ne brine”, jedan je odgovor. A što građani misle o mirovinama političara? “Ne mislim ništa. Njima je to kao bubreg u loju”, kažu.

Njihovi kolege, umirovljeni političari, ne moraju se natezati. Krevet im je dovoljno velik, a i džep, da ne osjete izazove s kojima se suočavaju njihovi sugrađani. Desetljeća političkog iskustva u kombinaciji s visokim položajima, a time i plaćama, uglavnom obilježenim bacanjem prašine u oči, jamstvo su pozamašnih primanja i u trećoj životnoj dobi.

“Recimo, parlamentarci u FBiH imaju prosječnu plaću negdje oko 5.000 KM (2.566 eura). Umirovljenici u prosjeku imaju 10 puta manje mirovine. U realnom sektoru ljudi imaju 7-10 puta manju plaću. U suštini, što im je veća mjesečna plaća, to će im vjerojatno biti i penzija”, rekao je Nino Bilajac, novinar BIRN-a BiH.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.