Prati nas

Show

In memoriam

Umrla je pjevačica Elvira Voća, karijera joj je trajala više od pola stoljeća

U Opatiji 1964. pjevala je prvi veliki hit ‘Ljubav treba čekati’, a kasnije je nastupala u Splitu, Zagrebu te na krapinskom Festivalu kajkavske popevke koji je držao posebno mjestu u njezinom srcu.

Objavljeno

|

Pjevačica Elvira Voća je umrla
Elvira Voća (LP Elvira Voća/CroRec)

Hrvatska pjevačica Elvira Voća, rođena u Zagrebu 11. prosinca 1942. godine, preminula je 6. srpnja 2023. u 82. godini života, objavili su iz njene diskografske kuće Croatia Records. 

Presjek Elvirinih uspješnica prati njezinu bogatu profesionalnu karijeru koja je trajala više od pedeset godina, odnosno od 1959., otkako se kao 17-ogodišnja učenica srednje kemijsko-tehničke škole, na nagovor svojih kolegica, prijavila za Prvi pljesak i pobijedila.

Iste je godine osvojila i prvo mjesto na reviji Večernjeg lista. Tada je upoznala mladog pijanistu Stjepana Mihaljinca koji će joj kasnije postati suprug. Uslijedili su nastupi po bivšoj državi, turneja po Poljskoj i prvi festivali kojima Elvira ostaje desetljećima.

Nastupom na talijanskom Cantagiru, 1963. godine, pojavila se u društvu renomiranih imena kao jedina gostujuća pjevačica. U Opatiji 1964. pjevala je prvi veliki hit “Ljubav treba čekati”, a kasnije je nastupala u Splitu, Zagrebu te na krapinskom Festivalu kajkavske popevke koji je držao posebno mjestu u njezinom srcu s obzirom da je od osnivanja festivala nastupala gotovo svake godine.

Prvo diskografsko izdanje objavljeno joj je 1966. godine u tadašnjem Jugotonu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, uključujući i odličje Predsjednika Republike Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.