Prati nas

Show

Nothing compares 2U

Umrla je Sinead O’Connor, imala je samo 56 godina

U svojoj posljednjoj objavi na Twitteru, O’Connor je podijelila fotografiju pokojnog sina Shanea.

Objavljeno

|

Od čega je umrla Sinead O'Connor
Sinead O'Connor (screenshot: Top of the Pops)

Sinead O’Connor je preminula u dobi od 56 godina. Irska pjevačica postala je globalna zvijezda 1990. godine emotivnom izvedbom pjesme Nothing Compares 2 U koju je ranije objavio Prince.

Preminula je samo godinu i pol nakon što si je njen 17-godišnji sin Shane oduzeo život, a nakon što je pobjegao iz bolnice u kojoj je bio zbog suicidalnih misli. I iza same O’Connor godine su borbe za vlastito mentalno zdravlje. Bila je majka jedne kćeri i trojice sinova.

U svojoj posljednjoj objavi na Twitteru, O’Connor je podijelila fotografiju Shanea i napisala: “Živjela sam kao nemrtvo noćno biće otkad je otišao. Bio je ljubav mog života, svjetlost moje duše. Bili smo jedna duša u dvije polovice. On je bio jedina osoba koja me ikad bezuvjetno voljela. Ostala sam izgubljena između smrti i ponovnog rođenja bez njega.”

Glazbenica koja je 2018. godine prešla na islam i promijenila ime u Shuhada’ Sadaqat, vrijeme je uglavnom provodila vrijeme između Co Roscommona u Irskoj i Londona, javljaju britanski mediji.

Problemi s psihičkim zdravljem

Prvi je puta o psihičkim problemima progovorila u emisiji kod Oprah Winfrey 2007. godine. Tada je objavila da joj je četiri godine ranije postavljena dijagnoza bipolarnog poremećaja te da je pokušala izvršiti samoubojstvo na svoj 33. rođendan 1999. godine. Tada je za svoje mentalne probleme optužila majku koja ju je, navodno, zlostavljala u djetinjstvu.

2012. godine O’Connor je objavila na svojoj internetskoj stranici da se osjeća “vrlo loše” te da je pretrpjela živčani slom krajem 2011. godine. Međutim, 2014. godine je rekla da zapravo nije bipolarna, a kasnije je krivnju za svoje mentalno stanje pripisala i nedostatku hormonske nadomjesne terapije nakon histerektomije.

Od čega je umrla Sinead O'Connor?
Sinead O’Connor (screenshot: The Late Late Show)

Rođena u problematičnoj obitelji

O’Connor je rođena 8. prosinca 1966. u Dublinu. Jedno je od petero djece Jacka i Marie O’Connor. Njezin brat Joseph O’Connor danas je ugledni romanopisac. Jack i Marie, koji su vrlo rano ušli u brak, vodili su problematičnu vezu, što je rezultiralo prekidom kad je O’Connor imala samo 8 godina. Troje starije djece otišlo je živjeti s majkom, gdje su, kako O’Connor tvrdi, bili podvrgnuti fizičkom zlostavljanju.

Godine 1979. O’Connor je napustila majku i otišla živjeti s ocem i njegovom novom suprugom. Od 15. godine školovala se u Grianán Training Centre kojeg su vodile Sestre milosrdnice. O’Connor je tu na neki način i napredovala, pogotovo u pisanju i glazbi, ali se često bunila protiv nametnutog konformizma.

Jedna od volonterki u Griananu bila je sestra Paula Byrnea, bubnjara u glazbenom sastavu In Tua Nua. Čula je O’Connor kako pjeva Evergreen Barbre Streisand te je odmah prepoznala njezin talent. O’Connor je sa sastavom snimila pjesmu Take My Hand, ali su članovi sastava smatrali da je ipak premlada da bi im se priključila (tada je imala samo 15 godina).

Godine 1983. otac ju je poslao na školovanje u Waterford (Newtown School) gdje je razvijala talent uz pomoć i podršku nastavnika irskog jezika, Josepha Falveyja. Snimila je četiri demo pjesme, među kojima su dvije koje je sama napisala. Te će se pjesme kasnije pojaviti na njezinom prvom albumu.

foto: Shuhada’ Davitt/Twitter

Aktivizam

O’Connor je bila i politička aktivistica, a njezini stavovi o religiji, ženskim pravima, ratu i zlostavljanju djece često su izazivale kontroverze u Irskoj i svijetu.

Posebice su poznati njezini javni istupi protiv Vatikana. 1992. godine je u emisiji Saturday Night Live poderala fotografiju pape Ivana Pavla II. uz riječi “Borite se protiv pravog neprijatelja”. Taj joj je nastup, na neki način, okončao karijeru.

2009. godine optužila je papu Benedikta XVI. da zataškava slučajeve u kojima su svećenici seksualno zlostavljali djecu.

Tijekom karijere O’Connor je surađivala s mnogim glazbenicima te sudjelovala na brojnim dobrotvornim koncertima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.