Prati nas

Vrt

Zaštitite vrt od toplinskog vala, zbog pripeke i žege biljke su u stresu

Tijekom vrućina možda će se smanjiti prinosi povrtnih vrsta čiji plodovi dozrijevaju sukcesivno, no povratkom povoljnih vremenskih prilika i biljke će se vratiti u punu formu. Ako im pomognemo preživjeti najteže periode, dakako.

Objavljeno

|

Kako zaštititi vrt od vrućine?
ilustracija: S. Bura/mj

Sve češći toplinski valovi iscrpljuju nas, ali iscrpljuju i živi svijet oko nas; uključujući i vrt. Temperature koje se opasno približavaju ili čak prelaze 40 Celzijevih stupnjeva, opasnost su za naše povrće, ali i za cijeli ekosustav vrta, što posebno brine organske vrtlare.

Tehnike kojima se služimo da bismo vrtu pomogli da preživi do jenjavanja toplinskog vala uglavnom se svode na ublažavanje stresa i jačanje otpornosti. Tako uz pravilnu njegu povrtnjak i cvijetnjak mogu biti nepresušan izvor dobara i sreće, čak i za najtoplijih dana kolovoza. Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta koje biste trebali primijeniti, ako već niste.

Zalijevanje

Ne ustručavajte se, da biste znali kada zalijevati, svakoga dana gurnite prste u tlo i provjerite vlažnost. Ako je tlo suho dva do tri centimetra u dubinu, vrijeme je za intervenciju. Duboko natapanje svakih nekoliko dana bolje je od svakodnevnog površinskog prskanja.

Uz to, zalijevajte rano ujutro kad je svježije i dok je isparavanje sporije. Opkopajte “grebene” oko redova biljki kako bi se voda prilikom natapanja zadržala i prodrla izravno u zonu korijena. Neki vrtlari posegnut će za šupljim loncima ili plastičnim bocama koje će ukopati uz sadnice kako bi kasnije u njih nalijevali i usmjeravali vodu prema korijenu. Osim toga, ako imate mogućnosti, uvedite navodnjavanje kap-po-kap, pogotovo ako niste u mogućnosti previše vremena posvetiti zalijevanju vrta.

Pažljivo pratite biljke u kontejnerima i loncima. Možda će ih trebati zalijevati više od jednom dnevno, posebno u vjetrovitim uvjetima kada je pojačana transpiracija. Provjerite je li voda potpuno apsorbirana u supstrat. Koristite tanjuriće koji će zadržati trenutno višak vode u vrućim danima.

Smanjiti gubitak vode iz tla

Nakon zalijevanja malčirajte organskim materijalom kao što je kompost, lišće ili pokošena trava kako biste zasjenili tlo, održali zonu korijena hladnijom i smanjili isparavanje. Također, u cvjetnjaku visoke biljke možete “malčirati” sadnjom prekrivača tla (primjerice nekih otpornih sukulenata) koji će zonu korijena održavati hladnijom.

Obustavite prihranu

Dodavanje hranjivih tvari potiče biljke na jači rast, stavljajući ih pod veći stres po vrućem vremenu. Osim toga, prihrana će povećati i potrebu za vodom. Mnogi vrtlari prestaju s prihranjivanjem kad temperature dosegnu 30 Celzijevih stupnjeva ili kada biljke pokažu znakove stresa zbog vrućina; primjerice povenućem lista ili odbacivanjem cvijeta i zametnutog ploda.

Zasjeniti

Na tržištu postoje armature i mreže koje dvostruko štite vrt; od pretjeranog sunčevog svjetla i tuče. Kao priručno sredstvo možete koristiti i stare tkanine poput starih plahti koje se mogu pričvrstiti na brzo sklepane okvire iznad gredica. Od ovoga posebno koristi imaju jagode, salata, kupus… Biljke koje uzgajate u loncima prenesite u sjenovite dijelove vrta.

Brati što prije

Berba plodova može uštedjeti energiju biljci. Berite djelomično zrele plodove rajčice (koji mogu sazrijeti i na prozorskoj dasci) kako biste biljku rasteretili. Tijekom vrućina možda će se smanjiti prinosi povrtnih vrsta čiji plodovi dozrijevaju sukcesivno, no povratkom povoljnih vremenskih prilika i biljke će se vratiti u punu formu. Ako im pomognemo preživjeti najteže periode, dakako.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.