Prati nas

Vijesti

Umirovljenici zajedno

Gruić: ‘Silvano Hrelja nema utjecaja, a HSU ne podržava naše zahtjeve’

HDZ je u predizbornom programu obećao da će mirovine podići na 50 do 60 posto prosjeka, sad su na 36 i idu prema 30 posto. To je suprotno od obećanoga, kaže Gruić.

Objavljeno

|

Kada će prosvjedi umirovljenika?
Lazar Gruić (scr: N1)

Koordinator platforme Umirovljenici zajedno Lazar Gruić komentirao je za N1 televiziju najnovije podatke prema kojima je 32,4 posto starijih osoba u Hrvatskoj u riziku od siromaštva.

“Umirovljenici žive puno lošije, ali budućnost im je još neizvjesnija”, rekao je Gruić i dodao: “Osnovne namirnice poskupjele su od 50 do 70 posto, a osnovna košarica je u prvih šest mjeseci narasla 23 posto. Živjet će još lošije.”


Na pitanje što se može učiniti, koji su njihovi prijedlozi, odgovara: “Odmah se može izvršiti izračun nove mirovine za sve umirovljenike tako da u situaciji sa 41 godina radnog staža i 65 godina starosti dođemo do 615 eura minimalne mirovine na puni staž, da aktualnu vrijednost mirovine dignemo na 15 eura i da Vlada ukine penalizaciju sa 65 godina starosti.”

Ističe da je HDZ to i obećao u predizbornom programu: “HDZ je u predizbornom programu obećao da će mirovine podići na 50 do 60 posto prosjeka, sad su na 36 i idu prema 30 posto. To je suprotno od prijedloga Vlade.”

Dodaje da je važno da umirovljenici imaju političke predstavnike u parlamentu jer bi to značilo pregovore. “Hrelja je koalicijski partner HDZ-a. Nemamo niša protiv toga, neke stavove podržavamo, ali to nije dovoljno. Silvano Hrelja nema utjecaja, čak nema ni želje riješiti mirovinu na ovaj način.”

Na pitanje je li Hrelja podržao ovaj prijedlog od 615 eura, Gruić kaže: “Podržao je. Napravili smo programsku suradnju, pozvali HSU i Hrelju i umirovljeničke udruge i sve i oni su dali podršku našim zahtjevima. Jedino koji nije dao je Hrvatska stranka umirovljenika, a zanimljivo je kad se Veselko Gabričević kandidirao za predsjednika, glavno obećanje bilo je da će svi raditi na tome da se ide objedinjavanju umirovljenika i zajedničkom izlasku na izbore s jednom listom.”

Moguć prosvjed na Međunarodni dan starijih osoba

Uskoro, 1. listopada, obilježit će se Međunarodni dan starijih osoba koji će obilježiti nizom aktivnosti na Trgu bana Jelačića. “Sve upućuje zbog ove izuzetno velike inflacije i siromaštva da bi se mogao dogoditi prosvjed. Ne tvrdimo da će biti”, rekao je Gruić.

Komentirajući mjere Vlade napomenuo je: “Nikad veće usklađivanje, nikad veće siromaštvo i nikad veća inflacija. Pakete mjera podržavamo, ali je nedovoljno. Tražimo dugoročno rješenje. Jedini put je imati dovoljno zastupnika da bi se moglo odlučivati.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP