Prati nas

Vijesti

Vruća jesen

Izlaze li umirovljenici na prosvjed? ‘Sigurno nećemo odustati!’

Rast mirovina od osam posto teško da može biti dostatan kad je rast cijena hrane i usluga dvoznamenkast.

Objavljeno

|

Kad će prosvjedi umirovljenika?
foto: Sandro Bura

Što je ljeto bez kuglice sladoleda? I kad ta kuglica košta dva i pol eura, dječja želja za baku je zapovijed. “Meni za nju ništa nije skupo”, kazala je Mladenka za Novu TV. Ali u borbi s ljetnom inflacijom Mladenka ima saveznika. Naime, sin joj pomaže iz Nizozemske pa joj kaže: “Mama, neću da ti išta fali!”

A što će oni koji nemaju takve pomoći? Prosječna mirovina u Hrvatskoj u lipnju iznosila je oko 414 eura, a samo u prošlih devet mjeseci osnovna košarica prehrambenih proizvoda poskupjela je 40 eura.

Ljudi zaboravljaju da je cent jako puno. Prebrajaju se centi jer su mirovine rasle – premalo. Umirovljenici imaju razloga za nezadovoljstvo. Dok je prosječna plaća od početka godine porasla za 88 eura, prosječna mirovina veća je samo 32 eura, a cijene koje podiže inflacija za sve rastu jednako, javlja Nova TV.

Zbog takvog trenda prosječna hrvatska mirovina za srpanj mogla bi pasti ispod 36 posto vrijednosti prosječne plaće, što je najniži omjer u proteklih deset godina. A cijene na Jadranu su europske. Neće biti bolje ni u kolovozu, ali se zato željno iščekuje rujansko usklađivanje mirovina sa životnim troškovima.

“Naši stručnjaci izračunali su da bi to bilo oko 8,32 posto. To bi bilo u odnosu na ranija usklađivanja jedno od najvećih, zapravo najveće usklađivanje, međutim to je i dalje nedostatno”, istaknuo je Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Rast mirovina od osam posto teško da može biti dostatan kad je rast cijena hrane i usluga dvoznamenkast. Od Vlade u Matici umirovljenika traže i uvođenje trinaeste mirovine. I najavljuju prosvjede. “Mi odustati nećemo, budite sigurni u to. Što se tiče prosvjeda, ja vam mogu samo reći da bih bila sretna da ne budu prosvjedi, nego da sjednemo za stol i sve za stolom dogovorimo”, kazala je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske. Nakon svog skromnog ljeta umirovljenici bi Vladi mogli priuštiti burnu jesen.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.