Prati nas

Vijesti

Novac

Makedonski umirovljenici traže 57 eura, premijer odgovora: Neizvedivo!

Institut za ekonomska istraživanja Finance Think smatra da trenutna situacija s financijama mirovina ne dopušta povećanje mirovina izvan predviđenog zakonskog usklađivanja.

Objavljeno

|

Koliko je povećanje penzija?
foto: Claudio Divizia /Scopio

Linearno povećanje mirovina je neizvedivo. Riječ je o trošku od 220 milijuna eura koji Fond neće podržati, kaže premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

S druge strane, Finance Think traži korekciju plaća dužnosnika Linearno povećanje mirovina koje traže umirovljenici trenutno je neizvedivo jer je riječ o dodatnom trošku od 220 milijuna eura koji neće podmiriti Fond mirovinskog i invalidskog osiguranja (PFIOM) koji je ionako u deficitu.

“To bi značilo da čak i oni koji su uplatili 30 godina staža neće moći dobiti mirovinu”, rekao je ovih dana premijer Dimitar Kovačevski, odgovarajući na zahtjeve umirovljenika koji su na prosvjedima poručili da neće odstupiti od linearnog povećanje mirovina za 3500 denara (oko 57 eura), a minimalna mirovina trebala bi se povećati na 18.000 denara.

Kovačevski najavljuje da se traži rješenje za minimalnu mirovinu, ali i za usklađivanje plaća dužnosnika, nakon što je odluka Ustavnog suda o povećanju njihovih primanja za 78 posto izazvala veliki revolt i nezadovoljstvo, piše Deutsche Welle.

Institut za ekonomska istraživanja Finance Think smatra da trenutna situacija s financijama mirovina ne dopušta povećanje mirovina izvan predviđenog zakonskog usklađivanja. Ujedno su pozvali Vladu da hitno i trenutačno pronađe mehanizam za uspostavljanje prvobitnog stanja te da otvori dijalog u okviru kojeg će se doći do prihvatljivog rješenja za razumno povećanje plaća dužnosnika, prenosi Poslovni dnevnik.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.