Prati nas

Vijesti

Trendovi

Nijemci dulje rade, ali i dulje uživaju mirovinu

Ovi podaci ukazuju na promjene u dinamici umirovljenja i dugovječnosti njemačkog stanovništva te moguće utjecaje novih trendova na gospodarstvo i društvo.

Objavljeno

|

S koliko godina mogu u mirovinu?
ilustracija: S. Bura/mj

Prema nedavno objavljenim podacima Njemačkog društva za mirovinsko osiguranje, prosječna dob odlaska u mirovinu u Njemačkoj značajno se povećala tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. U usporedbi s podacima iz 2001. godine, Nijemci sada odlaze u mirovinu u prosjeku sa 64,4 godine, što je čak dvije godine kasnije nego prije više od dva desetljeća.

U 2001. godini, muškarci su prosječno odlazili u mirovinu s 62,4 godine, dok su žene odlazile sa 62,5 godina. Te se brojke znatno promijenile tijekom godina, a u 2021. prosječna dob za odlazak u mirovinu iznosila je 64,1 godina za muškarce i 64,2 godine za žene. Prošle godine, prosječna dob za umirovljenje iznosila je 64,4 godine za oba spola.

Istovremeno, produljeno trajanje primanja mirovina odražava činjenicu da njemački umirovljenici žive dulje nego prije. Prema istim izvješćima, muškarci su prošle godine primili mirovinu u prosjeku 18,8 godina, što je slično kao i u 2021. godini, ali značajno dulje od 16,7 godina primanja mirovine u 2012. godini. Žene su, s druge strane, u 2022. godini primale mirovinu u prosjeku 22,2 godine, što je nešto dulje nego prethodne godine i gotovo godinu dana dulje u usporedbi s podacima iz 2012.

Ovi podaci ukazuju na promjene u dinamici umirovljenja i dugovječnosti njemačkog stanovništva te moguće utjecaje novih trendova na gospodarstvo i društvo. “Iako je povećanje općeg životnog vijeka vrlo dobrodošla činjenica, ono predstavlja i izazov za zbrinjavanje u starosti”, navode iz mirovinskog društva. Zbog toga će se dob za umirovljenje do 2031. godine postupno podizati na 67 godina života.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.