Prati nas

Vijesti

Ljetno usklađivanje

Ovo je službena stopa usklađivanja mirovina koju će sutra prihvatiti HZMO

Aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovine i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja, od 1. srpnja 2023. iznosi 11,77 eura / 88,68 kn.

Objavljeno

|

Kako zaraditi veliku mirovinu?
foto: martaposemuckel/Pixabay

Na sutrašnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranja bit će izglasana nova aktualna vrijednosti mirovine. Prevedeno, službeno će biti prihvaćena ljetna stopa usklađivanja mirovine.

Uz to, na dnevnom redu su i vrijednost najniže mirovine za jednu godinu mirovinskog staža te osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja te usklađivanje novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja. Sve tri odluke primjenjivat će se od 1. srpnja. 2023. godine.

Usklađivanje mirovina

Prema prijedlogu koji će se sutra naći pred Upravnim vijećem HZMO-a, usklađivanje mirovina od 1. srpnja 2023. godine iznosi 8,42 posto. Aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovine i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja, od 1. srpnja 2023. iznosi 11,77 eura / 88,68 kn.

Kako se računa usklađivanje mirovina?

Naime, stopa promjene prosječne bruto plaće u RH za razdoblje siječanj-lipanj 2023. u odnosu na razdoblje srpnja-prosinac 2022. iznosi 10,7 posto. Stopa promjene indeksa potrošačkih cijena u RH za razdoblje siječanj-lipanj 2023. u odnosu na razdoblje srpanj-prosinac 2022. iznosi 3,1 posto.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine određuje se tako da se zbroji stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi, i to:

  • ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne bruto plaće ili
  • ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30% stope promjene prosječne bruto plaće.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.