Prati nas

Vijesti

Damir Bakić (Možemo)

‘Plenković nije zaslužan za usklađivanje mirovina, to ide na autopilotu’

U uvjetima ovako visoke inflacije trebamo se zapitati što možemo promijeniti u zakonima. A možemo promijeniti barem dvije stvari. U uvjetima brze i visoke inflacije možemo češće usklađivati mirovine, na primjer, kvartalno. A možemo i promijeniti pravila, analizira saborski zastupnik Damir Bakić.

Objavljeno

|

Damir Bakić iz Možemo komentira usklađivanje mirovina i navodi kako bi ih ubuduće trebalo uskladiti.
Damir Bakić (screenshot: N1)

Damir Bakić, saborski zastupnik Možemo, za N1 komentirao je brojne aktualne teme, uključujuči i usklađivanje mirovina. Vlada RH pohvalila se nikad većim rastom mirovina (8,42 posto) no Bakić kaže da to podizanje iznosa mirovine treba demistificirati.

“HDZ-ova vlada nema baš nikakve zasluge za to usklađenje ni premijer Plenković ni nadležni ministar. Apsolutno nikakve! Niti su imali bilo kakvu kontrolu nad tim koliki će taj postotak biti, jer taj je postotak definiran zakonom. Mirovine se po Zakonu o mirovinskom osiguranju usklađuju dva puta godišnje po formuli koja daje težinski prosjek između rasta plaća i rasta cijena. Onog trenutka kada Državni zavod za statistiku objavi podatke koliko su u proteklom polugodišnjem periodu rasle plaće i cijene, mirovine se usklađuju na autopilotu”, navodi Bakić pa dodaje: “To što je ovo usklađenje navjeće od reforme mirovinskog sustava, nije krivica, a još manje zasluga HDZ-a.”

Saborski zastupnik navodi da treba razlikovati ono što nalaže zakon i ono što se može stvarno učiniti. “U uvjetima ovako visoke inflacije trebamo se zapitati što možemo promijeniti u zakonima. A možemo promijeniti barem dvije stvari. U uvjetima brze i visoke inflacije možemo češće usklađivati mirovine, na primjer, kvartalno. A možemo i promijeniti pravila. Mirovine se možda mogu usklađivati na neki treći način koji će biti životniji i koji će bolje i adekvatnije zaštiti standard umirovljenika. Mogući parametar koji možemo uvesti u razmatranje je promatranje umirovljeničke potrošačke košarice koja će dati relevantniji i životniji, životno važniji parametar prema kojem bi se mirovine trebale usklađivati tako da se ne obezvrijede.”

Bakić s druge strane pozdravlja napore koje je Vlada RH učinila u zauzdavanju cijena energenata u prošloj godini. “Uspjeli smo prebroditi zimu koja je bila zaista neizvjesna. Vjerujem da će jednako tako razumno i spremno reagirati i ove godine.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.