Prati nas

Vijesti

Skromnost je vrlina

Srbijanski umirovljenici kod Brnabić dobili odbijenicu pa kažu: Nismo nezadovoljni

Ističu da su dobili izračun prema kojem bi povećanje mirovina koje su tražili ugrozilo stabilnost proračuna jer bi koštalo 140 milijardi dinara dodatnih izdvajanja iz državne blagajne za godinu dana.

Objavljeno

|

Što je Ana Brnabić obećala penzionerima?
Ana Brnabić (scr: Youtube)

Na današnjem sastanku predstavnika srbijanskih umirovljeničkih udruga i sindikata, srbijanske premijerke Ane Brnabić i potpredsjednika Vlade i tamošnjeg ministra financija Siniše Malog, umirovljenicima je rečeno da će od 1. listopada dobiti povećanje mirovina od 5,5 posto, a od 1. siječnja iduće godine 14,8 posto. godine, što je ukupno oko 21 posto.

To je osjetno manje od onoga što su prije jutrošnjeg sastanka umirovljenici tražili od države. U dopisu premijeru tražili su povećanje mirovina od 10 posto u listopadu, a zatim u siječnju 2024. i 2025. po 19 posto, kako bi prosječna mirovina dosegla polovicu prosječne plaće.

Zatražili su i da im se vrati 10 posto oduzetih od mirovine (za mirovine veće od 25.000 dinara ili 213 eura) u razdoblju fiskalne konsolidacije od 2014. do 2018. godine. Odgovor na ovaj zahtjev također je negativan, javlja Danas.rs.

Međutim, Miloš Grabundžija, predsjednik Sindikata umirovljenika Nezavisnost, kaže da nije nezadovoljan obećanjima predstavnika države. “Obećali su formiranje nacionalnog vijeća za brigu o starijim osobama, subvencioniranje dijela kredita za kupnju ogrjeva, svi trgovački lanci bit će pokriveni umirovljeničkim karticama. Dobili smo obećanja i u vezi s dnevnim boravkom, a na idućem sastanku razgovarat ćemo o ukidanju penalizacije prijevremenog odlaska u mirovinu koja iznosi 3,4 posto za svaku godinu prijevremenog umirovljenja”, rekao je Grabundžija.

Ističe da su dobili izračun prema kojem bi povećanje mirovina koje su tražili ugrozilo stabilnost proračuna jer bi koštalo 140 milijardi dinara (1,2 milijarde eura) dodatnih izdvajanja iz državne blagajne za godinu dana.

“Odnos prosječne mirovine i prosječne plaće sada je 42 posto, a mi tražimo 50 posto. Ovim povećanjem od 21 posto u listopadu i siječnju, kažu da će se ta razlika smanjiti, ali će i plaće rasti, pa će možda mirovina biti malo veća”, napominje predsjednik Sindikata umirovljenika Nezavisnost.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.