Prati nas

Vijesti

Platforma Umirovljenici zajedno

‘Tražimo povoljniji izračun mirovine, 13. mirovinu, ukidanje penalizacije…’

Uoči superizborne godine, umirovljeničke stranke zbijaju redove. Pred garnituru Andreja Plenkovića stavljaju 12 osnovnih zahtjeva.

Objavljeno

|

Što traže umirovljenici od Vlade RH?
ilustracija: mj/mojevrijeme

Koalicija stranaka Umirovljenici zajedno predstavila je 12 najvažnijih programskih točaka svoje platforme. Riječ je, zapravo o 12 zahtjeva prema Vladi RH koje će umirovljenici ponavljati i pojašnjavati svima zainteresiranima, navode u priopćenju.

U koaliciji je 8 stranaka od kojih su javnosti najpoznatije Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika. U nastavku prenosimo popis zahtjeva čije bi ispunjenje, prije svega, trebalo smanjiti, a u konačnici i dokinuti siromaštvo umirovljenika.


 1. Da se za izračun osnovice za mirovinu na bazi 41 godina staža i 65 godina života (41/65) kao glavni parametar uzima 75 – 80 posto neto plaće iz posljednjih ili pak vezanih najboljih 10 godina. Uz navedeno kao dio isto prijedloga tražimo povećanje AVM na minimalno 15 – 17 EUR što bi značilo da osoba sa 41/65 ne može imati manju mirovinu od 615 EUR bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka.
 2. Da se nakon 65. godine života ukine penalizacija radi prijevremenog umirovljenja.
 3. Da se redovito usklađivanje mirovina radi kvartalno na bazi parametara rasta cijena i plaća uz primjenu 100 posto povoljnijeg faktora.
 4. Da se u Zakonu o obiteljskim mirovinama pravo na nasljeđivanje dijela mirovine preminulog partnera poveća sa 27 posto na 50 – 60 posto uz podizanje limita na 1,5 prosječne plaće.
 5. Da se poveća stopa doprinosa za I. mirovinski stup i detaljno analizira problem efikasnosti II. mirovinskog stupa uz poduzimanje mjera za otklanjanje istih.
 6. Da se uvede određivanje minimalne cijene satnice rada za pojedine djelatnosti i zanimanja i na navedenim parametrima određuje (najmanja) bruto plaća.
 7. Da se odmah krene sa ugradnjom dizala u višekatne stambene zgrade bez dizala.
 8. Da se Uredbom ili Zakonom uredi obveza redovite isplate božićnice, uskrsnice i 13. mirovine.
 9. Da se uvede institut javnog pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe.
 10. Da se tijekom studiranja po nekom od modela već primijenjenih u članicama EU omogući ostvarivanje prava na radni staž, najdulje u okviru roka redovnog studija.
 11. Da se odmah ukine institut dosmrtnog uzdržavanja odnosno mogućnost sklapanja navedenih ugovora.
 12. Da se omogući veća programska zastupljenost u javnim medijima odnosno HRT-a, da se konačno krene sa izgradnjom domova za umirovljenike i smještajnih jedinica, da se omogući bolja medicinska skrb (posebno palijativna), da se osigura besplatan javni gradski i prigradski prijevoz, da se omoguće jeftiniji lijekovi, da se sve mirovine po posebnim propisima u cijelosti izdvoje i financiraju iz posebne stavke proračuna RH.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP