Prati nas

Vijesti

Odgovor

Umirovljenici zajedno: Rješenje nije u 13. mirovini i sporim promjenama

Nitko sa umirovljeničke pozicije nema ekskluzivno pravo na zastupanje umirovljenika, posebno ne prema Vladi kao političkom tijelu, niti to itko može biti bez zajedničkog dogovora, upozoravaju iz umirovljeničke koalicije.

Objavljeno

|

Umirovljeničke stranke koje surađuju s HDZ-om
Milivoj Špika (scr: HDZ/Youtube)

“Umirovljenici zajedno upozoravaju na činjenicu da usprkos rekordnim usklađivanjima i povećanjima prosječna mirovina nikada nije bila niža u odnosu na prosječnu plaću. Rješenje nije u promjenama kroz 5 ili 10 godina ili eventualnoj 13. mirovini jer se takvim promjenama mirovina nikada neće niti može približiti 50 posto prosječne plaće”, u najnovijem vikend-priopćenju piše Platforma Umirovljenici zajedno.

Kažu, značajan porast mirovina može se realizirati isključivo kroz mjere koje su predložili, pri čemu prozivaju i kritičare koji su se osvrnuli na njihov rad. Naime, nedavno je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH), Jasna A. Petrović u razgovoru za naš portala kazala da je prijetnja umirovljeničkim prosvjedima “isprazna” te da pobunu kredibilno može povesti jedino SUH, koji je i do sada organizirao slične prosvjede. Uz to, i novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja u svojoj je analizi optužila Platformu za suradnju s HDZ-om i kritiziranje oporbe uz zaključak da će umirovljeničke stranke u Sabor ući jedino ako ih uvedu neke veće stranke.


“Kada se u javnom prostoru sa problemima umirovljenika intenzivno počnu baviti razni politolozi, analitičari i drugi stručnjaci i ‘stručnjaci’ koju umjesto promoviranja stavova same struke pokušavaju kreirati javno mnijenje onda je sasvim jasno da predizborna kampanja već hvata puni zamah. Ništa novoga, jer je 1,2 milijuna umirovljenika kao potencijalnih birača svim strankama uvijek bio i te kako važan birački bazen”, odgovaraju iz Platforme.

“Umirovljenici čine trećinu ukupne populacije Hrvatske, i najugroženija su skupina, radi čega se sve češće nalaze na dnevnom redu većine političkih opcija. Kako se približava super izborna 2024. godina tako je u javnom prostoru sve više onih koji nameću razne istine o umirovljenicima,  umirovljeničkim strankama i njihovim čelnicima, u prvom redu kako bi ih pridobili za sebe odnosno svoje političke opcije. U tim pregovorima koji su na žalosti često i klasična politička trgovina koja se odvija iza zatvorenih vrata daleko od očiju i ušiju javnosti se kod nekih ‘predstavnika umirovljenika’ nerijetko znaju dogoditi i kopernikanski obrati u odnosu na već ranije javno iznesene prijedloge ili zahtjeve koje su uputili Vladi”, navode u priopćenju.

Usuglasiti stavove umjesto da svatko gura svoje

“Umirovljenici zajedno – Politička platforma je obznanila svojih 12 točaka programa, baš kao i SUH-MUH svojih 9 i HSU svojih 11 točaka programa. Bez obzira na neke različitosti u programima Umirovljenici zajedno su jasnog stava da ih u interesu umirovljenika trebamo što prije međusobno (MUH, SUH, HSU i Umirovljenici zajedno) raspraviti i u konačnici prema Vladi izaći sa usuglašenim zajedničkim prijedlozima umjesto da svatko gura svoje. Sa čuđenjem gledamo kako su neki od predlagača već sada radikalno smanjili svoje zahtjeve prema Vladi a da za tako nešto nema nikakvog racionalnog objašnjenja”, nadalje piše ova umirovljenička koalcija.

“Umirovljenici zajedno ne žele da se u budućim pregovorima sa Vladom ponovi slučaj brzo i lagano pristajanje na minimalne ponude Vlade kao što se već dogodilo prilikom izmjene Zakona o obiteljskim mirovinama kada su „pregovarači“ praktično već na prvom radnom sastanku neobjašnjivom lakoćom pristali na samo 20 posto mirovine preminulog partnera.  Vlada je političko tijelo koje donosi političke odluke što znači da sa Vladom trebaju pregovarati politički predstavnici umirovljenika. Vlada uz političke predstavnike može razgovarati i sa svim zainteresiranim socijalnim partnerima poput sindikata itd. Nitko sa umirovljeničke pozicije nema ekskluzivno pravo na zastupanje umirovljenika, posebno ne prema Vladi kao političkom tijelu, niti to itko može biti bez zajedničkog dogovora”, zaključuje Platforma Umirovljenici zajedno u priopćenju koje potpisuju Milivoj Špika i Lazar Grujić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP