Prati nas

Vijesti

Analiza

‘Za neke je građane inflacija i do 40 posto, a 13. mirovina je unaprijed izgubljena bitka!’

Dosadašnje mjere nisu negativne, ali trebale bi ići po vertikali da se pomogne onima najugroženijima, kaže ekonomski analitičar Luka Brkić.

Objavljeno

|

Isplati li se 13. mirovina?
foto: Plameni jazavac

Ekonomski analitičar i profesor Luka Brkić gostovao je u u programu N1 televizije gdje je komentirao i dalje rastuću inflaciju. Kaže, prostor za manipulaciju brojkama postoji.

“Inflacija se, unatoč svih mjerama monetarne politike, standardizira. Onaj koji je niže platežne sposobnosti imaju puno veću stopu inflacije jer najveći dio troškova poput hrane i režija čini 30-40 posto troškova. Nekome u ovoj zemlji je inflacija 20-40 posto, dok je na razini zemlje oko 7 posto”, rekao je.

Napomenuo je da je vrijeme izbora kada se fiskalna politika raskomoti i puno je šite ruke. “Tu je i ta 13. mirovina. Ta bitka je unaprijed izgubljena, to su palijativne mjere. To je prihvatljivo jer Hrvatska je socijalna država, ali problem na taj način nećemo riješiti, mi problem odgađamo od mandata do mandata”, tvrdi Brkić.

“Dosadašnje mjere nisu negativne, ali trebale bi ići po vertikali da se pomogne onima najugroženijima. Zamrzavanje cijena nije polučilo nekakve efekte, bez obzira što će službena politika tvrditi. To se koristi u iznimnim situacijama”, rekao je Brkić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.