Prati nas

Vijesti

Nevjerojatno!

Baka 15 godina nije vidjela unuka, ali mu mora plaćati alimentaciju

Ministarstvo želi poboljšati materijalni status te skupine djece kojih nažalost nema mali broj. I dalje ima roditelja koji ne izvršavaju svoje obveze, poručuju vladajući.

Objavljeno

|

Zašto djedovi i bake plaćaju alimentaciju?
ilustracija: S. Bura/mj

Matica i Sindikata umirovljenika Hrvatske zahtijevaju da se djedovi i bake oslobode zakonske obveze plaćanja alimentacije za svoje unuke. Zahtjev je, u programu javnog radija, obrazložila Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

“U nijednoj europskoj zemlji ne postoji model koji bi nalikovao na naš, da se nešto što je državna obveza odjednom prebacuje na leđa umirovljenika. Baka iz Donjeg Miholjca rekla mi je da unuka nije vidjela 15 godina, ali mora plaćati i oduzima joj se dio mirovine od 300 eura zato jer njezin sin živi negdje u inozemstvu i ne želi plaćati za svoje dijete. Ona po ničemu nije odgovorna za ono što radi njezin sin”, navodi Petrović.

“Sada čujemo da je novi zakon u završnoj fazi pripreme, a da ovu odredbu nemaju namjeru dirati”, upozorila je Petrović.

“Razmišljamo da to promijenimo”, odgovorila je Melita Čusak, načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. “Svjesni smo situacije u kojoj žive naši umirovljenici. Sigurnog smo stava da trebamo razmotriti njihove zahtjeve. Obzirom da se na tekstu zakona još uvijek radi, mi ćemo pozvati na razgovor sve umirovljeničke udruge na razgovor tijekom listopada i vidjeti sve mogućnosti. Njihov je prijedlog na našem stolu.”

“Novi zakon je u planu Ministarstva za 2024. godinu i predviđeno upućivanje u proceduru Vladi je prvi kvartal iduće godine. U svakom slučaju Ministarstvo želi poboljšati materijalni status te skupine djece kojih nažalost nema mali broj. I dalje ima roditelja koji ne izvršavaju svoje obveze”, dodaje Čusek.

“Procjena je da bi oko 9 tisuća djece moglo koristiti pravo temeljem novog zakona o privremenom uzdržavanju koji se planira donijeti. U ovom trenutku oko 2 tisuće 500 djece koristi pravo na privremeno uzdržavanje, odnosno alimentaciju koju plaća država i radi se o sredstvima iz državnog proračuna. Država također potražuje povrat tih isplaćenih sredstava od osobe koja je bila dužna plaćati uzdržavanje. Dosad se svake godine za državno plaćanje alimentacije izdvajalo između 13 i 14 milijuna kuna. Sada će taj iznos biti puno veći”, ističe Melita Čusek.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.