Prati nas

Vijesti

Ideja

Fokus želi reformirati mirovinski sustav osnivanjem novog fonda

Nakon faze punjenja Fonda za stabilizaciju mirovinskog sustava, Fokus bi povećao izdvajanja za drugi mirovinski stup s pet na sedam posto, što predstavlja povećanje vlastite štednje za 40 posto. Izdvajanja za prvi stup smanjio bi s 15 na 13 posto.

Objavljeno

|

Što stranke nude umirovljenicima za izbore?
Davor Nađi (scr: Youtube)

“U sadašnjem trenutku mirovinski sustav izgleda dobro, međutim, u prvoj ozbiljnijoj recesiji pokazat će se da je financijski neodrživ na dugi rok, jer je premalo zaposlenih a previše umirovljenika.” Izjavio je to predsjednik Fokusa Davor Nađi. Time je i ova stranka krenula u lov na glasove umirovljenika kojih u Hrvatskoj ima 1,2 milijuna.

Fokus predviđa pogoršanje omjera zaposlenih i umirovljenika pa predlaže mirovinsku reformu koja bi, smatraju, stabilizirala mirovinsku sustav i povećala komponentu vlastite mirovinske štednje.

Štoviše, Fokus predlaže osnivanje Fonda za stabilizaciju mirovinskog sustava koji bi se punio dvije do tri godine prije početka reforme, iz raznih poreznih prihoda i dobiti od HNB-a te dijela koji se uplaćuje u proračun.

Nakon faze punjenja, Fokus bi povećao izdvajanja za drugi mirovinsk stup s pet na sedam posto, što predstavlja povećanje vlastite štednje za 40 posto. Izdvajanja za prvi stup smanjio bi s 15 na 13 posto.

Fond bi, kaže Nađi, djelovao i protuciklički tako da bi u vremenu rasta gospodarstva povlačio dio sredstava s tržišta i smanjivao inflatorne pritiske, dok bi u vrijeme recesije otpuštao sredstva narag u ekonomiju i kroz isplatu mirovina poticao lakši izlazak iz recesije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.