Prati nas

Vijesti

Profesor ekonomije

Garača objasnio zašto rastu dvostupne mirovine: ‘Vlada sprječava propadanje’

Da bi se spriječilo daljnje propadanje reforme, da bi spasila reformu, Vlada je odlučila novim mjerama učiniti mirovine iz II. stupa atraktivnijim, navodi profesor.

Objavljeno

|

Povećanje mirovina u Federaciji
foto: Michal Jarmoluk/Pixabay

Vlada RH priprema novu reformu mirovinskog sustava. Prema još uvijek neslužbenim podacima i umirovljenici koji će primati kombiniranu mirovinu iz prvog i drugog stupa dobili bi isti dodatak kao i oni koji primaju mirovinu samo iz prvog stupa.

Prema nekim podacima oko 90 posto novih umirovljenika bira prvi stup, Kako bi se buduće umirovljenika potaklo da idu u mirovinu iz oba dva stupa omogućit će se i jednokratno uzimanje 20 posto novca iz drugog stupa.

“Mirovinski fondovi i posebno mirovinska osiguravajuća društva su došli u velike probleme. Cijela reforma je postala upitna u smislu da se počela urušavati sama od sebe”, komentirao je za HRT Radio Split ekonomski analitičar Željko Garača.

“Da bi se spriječilo daljnje propadanje reforme, da bi spasila reformu, Vlada je odlučila novim mjerama učiniti mirovine iz II. stupa atraktivnijim. Umirovljenici koju su samo u I. stupu imaju dodatak od 27 posto. Oni koji primaju mirovine iz dva stupa imaju dodatak od 21,25 posto. Sada se to izjednačava pa će svi imati 27 posto. Time će se podizati i dvostupne mirovine”, kazao je Garača.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.