Prati nas

Vijesti

Radni sastanak

HSU traži 12 posto veću mirovinu u četiri godine i ukidanje penalizacije

‘Nema razloga za očajavanje i kataklizmičke zaključke već se s problemima treba suočiti i rješavati ih. Osobito kada u očekivanju super izborne godine brigu o umirovljenicima svojataju sve političke stranke i iznose brojna obećanja i neizvedive prijedloge’, poručuju iz HSU-a.

Objavljeno

|

Hrvatska stranka umirovljenika dostavila je zahtjeve Vladi RH
foto: HSU

Izaslanstvo Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) na čelu s predsjednikom Veselkom Gabričevićem sastalo se u petak s ministrom rada i mirovinskog sustava Marinom Piletićem kojemu se predložili povećanje mirovina za 12 posto do 2027. i isplatu jednokratne novčane pomoći.

Ministru Marinu Piletiću i ravnateljici Uprave za mirovinski sustav Meliti Čičak prenijete su inicijative vezane uz unaprjeđivanje mirovinskog sustava, priopćeno je iz HSU-a.

Među prijedlozima umirovljenika nalazi se povećanje mirovina u četverogodišnjem ciklusu za 12 posto, kako bi se približile iznosu od 75 posto u odnosu na prosječnu plaću u Hrvatskoj, isplata jednokratne novčane pomoći umirovljenicima s niskim mirovinama i obeštećenje korisnika mirovina s dugotrajnim stažem koji su umirovljeni od 2019.godine.

“Nema razloga za očajavanje i kataklizmičke zaključke već se s problemima treba suočiti i rješavati ih. Osobito kada u očekivanju super izborne godine brigu o umirovljenicima svojataju sve političke stranke i iznose brojna obećanja i neizvedive prijedloge”, poručuju iz HSU-a

Osim toga, HSU se također zalaže za ukidanje doživotne penalizacije, zakonsko reguliranje trinaeste mirovine u skladu s rastom BDP-a i uvođenje instituta pravobranitelja za umirovljenike i osobe starije životne dobi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.