Prati nas

Vrt

Savjeti stručnjaka

Kako posaditi ruže? Romantični ružičnjaci opet su u modi

Kvalitetno pripremljeno tlo i pogođeno vrijeme sadnje, ključ su bujnih i zdravih ruža. Prenosimo savjete Kraljevskog hortikulturnog društva čiji su ružičnjaci ponos Ujedinjenog kraljevstva.

Objavljeno

|

Kako posaditi ruže?
ilustracija: mj/mojevrijeme

Romantični ružičnjaci ponovno su modi pa je kraj ljeta pravo vrijeme za planiranje. Jer nakon što otpadne lišće pa do prvih snjegova pravo je vrijeme za sadnju sadnica ruža golog korijena. Sadnice koje se prodaju u posudama, mogu se saditi tijekom cijele godine pod uvjetom da tlo nije smrznuto ili posve suho.

Važno je tlo u koje namjeravate posaditi ovo plemenito grmlje obogatiti kompostom. Različiti vrtlari preporučuju različite količine, no Kraljevsko hortikulturno društvo koje vodi najljepše botaničke vrtove Velike Britanije savjetuje 15-ak litara po kvadratnom metru. Idealan je, kažu, posve zreo stajnjak koji valja zakopati u gornjih tridesetak centimetara tla. Uz to, prije no što krenete ukopavati stajnjak ili kompost, rasipajte po tlu i 100 grama općeg mineralnog gnojiva po kvadratnom metru.


Za svaku ružu iskopajte jednu lopatu duboku rupu koja je otprilike dvostruko šira od korijena biljke. Pažljivo raščupajte korijen biljaka koje su uzgojene u posudama. Ako to ne učinite, novo korijenje će sporo izrastati iz postojeće zbijene bale, što će biljku učiniti osjetljivijom na sušu tijekom ljetnih mjeseci.

Postavite sadnicu u središte rupe. Postavljajući letvicu ili štap na razinu tla, provjerite je li spoj kalemljenja (tj. mjesto gdje se plemka spaja s podlogom) na razini tla. Dakle, mjesto kalemljenja ne smije biti ispod površine tla jer to biljku čini podložnijom bolestima, a i teže je odstranjivati “divlje” izboje koji će izlaziti ispod mjesta kalemljenja.

Nježno zatrpajte prostor oko sadnice i lagano natisnite nogom. Obilno zalijte. Razmak između sadnica ovisi o sorti, a nužne podatke možete pronaći na deklaraciji sadnice ili u katalogu vrtlarije iz koje ste sadnice naručili.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP