Prati nas

Vijesti

U jednom mandatu

Možemo umirovljenicima nudi mirovine veće za 10 posto: Bez dodataka i trikova

Proračunski trošak mirovinskog sustava u prvom mirovinskom stupu sa sadašnjih 10.36 posto popet će se na 11 posto proračunskih rashoda, što je održivo, moguće i izvedivo, kažu.

Objavljeno

|

Damir Bakić iz Možemo komentira usklađivanje mirovina i navodi kako bi ih ubuduće trebalo uskladiti.
Damir Bakić (screenshot: N1)

Stranka Možemo predstavila je mirovinsku reformu koju namjerava provesti, ako joj građani daju povjerenje na parlamentarnim izborima. Kažu, mirovine treba usklađivati s rastom plaća i stvarnim iznosom umirovljeničke potrošačke košarice, a umjesto dodataka, nužno je sistemsko dizanje mirovina kako bi u četiri godine one porasle deset posto.

“Trebamo sistemsko podizanje svih mirovina, uz nužna polugodišnja usklađenja, a ne povećanja u obliku nekakvih dodataka na mirovine. Ne želimo dodatke na mirovine, ne želimo predizborne trikove, ne želimo 13. mirovine, ubrajanje godina studiranja u mirovinski staž, mi planiramo mirovine povećati sistemski, dižući aktualnu vrijednost mirovine”, kazao je zastupnik Možemo Damir Bakić.

Iz Možemo poručuju da su stvarni indikator stanja mirovinskog sustava pune starosne mirovine te njiho odnos prema prosječnim plaćama. Trenutačno, poručuje, iznosi samo 48 posto, i to nakon 8.5-postotnog usklađenja.

Koliko će to koštati?

“Imamo 516 tisuća umirovljenika u punoj starosnoj mirovini, s prosječnim stažem nešto iznad 31 godine i prosječnom mirovinom 553 eura naspram prosječne plaće od 1.150 eura, a naš je plan te starosne mirovine podignuti za deset posto tako da nakon tog povećanja njihov odnos prema prosječnoj plaći bude 53 umjesto sadašnjih 48 posto. To desetpostotno povećanje išlo bi uz sva redovita polugodišnja usklađivanja, i moguće ga je realizirati za sve mirovine, osim za one koje se isplaćuju prema posebnim propisima”, najavio je Bakić koji misli da je moguće mirovine podignuti deset posto u jednom mandatu, i to na način.

“Uz redovita usklađenja, kroz četiri uzastopne godine sistemski dižemo za 3 plus 3 plus 2 plus 2 posto”, objasnio je i dodao da to košta nešto manje od 200 milijuna eura godišnje. “Proračunski trošak mirovinskog sustava u prvom mirovinskom stupu sa sadašnjih 10.36 posto popet će se na 11 posto proračunskih rashoda, što je održivo, moguće i izvedivo”, kaže.

Jednakom dinamikom namjeravaju usklađivati i najniže mirovine kako bi i one porasle za deset posto nakon četiri godine mandata.

Za jačanje II. mirovinskog stupa

Bakić se osvrnuo i na drugi mirovinski stup kazavši da je godinama bio sustavno potkopavan, no pozdravio je to što se konačno mijenja da dodatak na osnovnu mirovinu postaje 27 posto umjesto 20.25 posto, kao što je bilo svih ovih godina. Zadovoljan je i time da Vlada premijera Plenkovića planira omogućiti povlačenje 20 umjesto dosadašnjih 15 posto iz drugog mirovinskog stupa. Lošim smatra ideju da se mirovinskim fondovima omogući ulaganje u nekretnine koje smatra najneproduktivnijim oblikom štednje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.