Prati nas

Vijesti

Koji su uvjeti?

Objavljeni najčešći razlozi odbijanja zahtjeva za dijelom obiteljske mirovine

Iznos dijela obiteljske mirovine određuje se u visini od 27 posto od obiteljske mirovine za jednog člana obitelji, a propisuje se najniži i najviši iznos.

Objavljeno

|

Kako zaraditi veliku mirovinu?
foto: martaposemuckel/Pixabay

Do 29. kolovoza 2023. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zaprimio je 139.075 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine. Kako doznaje tportal, riješeno je 103.728 zahtjeva (75 posto), od čega se na isplatu dijela obiteljske mirovine odnosi 85.984 zahtjeva, a ostatak su prava vezana uz ostvarivanje dijela obiteljske mirovine. Trenutačno je u postupku rješavanja 35.347 zahtjeva (25 posto).

Od 85.984 riješena zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine, isplata je odobrena za 75.165 korisnika (87 posto).

“Zahtjevi koji nisu pozitivno riješeni odnose se na one korisnike kojima je obiteljska mirovina, koja je trenutačno u isplati, povoljnija od isplate dijela obiteljske i osobne mirovine (starosna, prijevremena starosna ili invalidska mirovina) ili koji ne ispunjavaju zakonski propisane uvjete za isplatu dijela obiteljske mirovine (nemaju navršenih 65 godina života, ne ispunjavaju pravo na obiteljsku ili osobnu mirovinu i sl.)”, kažu u HZMO-u.

Koji su uvjeti za korištenje dijela obiteljske mirovine?

  • navršenih 65 godina života
  • udovica/udovac je jedini korisnik obiteljske mirovine (uz iznimku da se isplata dijela obiteljske mirovine može odrediti onom članu obitelji koji koristi obiteljsku mirovinu uz druge članove obitelji kojima je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti ili opća nesposobnost za rad ili uz dijete kojem je priznat status osobe s invaliditetom)
  • ako ukupna svota mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj (I. i II. stup) ne prelazi iznos od 80 aktualnih vrijednosti mirovine (80 x AVM koji od 1. srpnja 2023.. iznosi 11,77 EUR / 88,68 kn = 941,60 eura / 7094,40 kn ).

Kako se određuje pripadajući dio obiteljske mirovine?

Iznos dijela obiteljske mirovine određuje se u visini od 27 posto od obiteljske mirovine za jednog člana obitelji, a propisuje se najniži i najviši iznos.

Najniži iznos određuje se u visini tri aktualne vrijednosti mirovine (ali ne više od 50 posto pripadajuće obiteljske mirovine), a najviši iznos dijela obiteljske mirovine, ako je zbroj starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine i dijela obiteljske mirovine veći od 80 AVM-a, isplaćuje se u visini razlike do 80 AVM-a (AVM se usklađuje dva puta godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja).  

Za korisnike obiteljske mirovine određene u visini najniže odnosno najviše mirovine dio obiteljske mirovine određuje se od najniže, odnosno najviše mirovine.

Korisniku starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine kojemu se uz mirovinu ostvarenu iz Republike Hrvatske isplaćuje i mirovina iz inozemstva, visina inozemne mirovine neće se uzimati u ukupnu svotu mirovine radi utvrđivanja prelazi li iznos od 80 aktualnih vrijednosti mirovine.

Kako predati zahtjev?

Pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine ostvaruje se na temelju zahtjeva korisnika mirovine. Zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine trebaju podnijeti:

  • korisnici kojima su već ranije priznata oba prava (na starosnu ili prijevremenu starosnu ili invalidsku mirovinu i na obiteljsku mirovinu) trebaju podnijeti samo zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine
  • korisnici kojima je priznato pravo na starosnu ili prijevremenu starosnu ili invalidsku mirovinu, a nije im priznato pravo na obiteljsku mirovinu trebaju podnijeti dva zahtjeva, i to: zahtjev za priznanje prava na obiteljsku mirovinu i zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine
  • korisnici kojima je priznato pravo na obiteljsku mirovinu, a nije i na starosnu mirovinu, trebaju podnijeti dva zahtjeva: zahtjev za priznanje prava na starosnu mirovinu i zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine.

Korisnik mirovine (starosne, prijevremene starosne, invalidske mirovine) kojemu nije priznato pravo na obiteljsku mirovinu ima pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag, ali najranije od dana ispunjenja uvjeta za stjecanje tog prava i ne prije 1. siječnja 2023.

Korisnik obiteljske mirovine kojemu nije priznato pravo na starosnu mirovinu ima pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag, ali najranije od dana ispunjenja uvjeta za stjecanje prava tog prava i ne prije 1. siječnja 2023.

Korisniku mirovine kojemu je priznato pravo i na osobnu i na obiteljsku mirovinu, a zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine podnese najkasnije do 31. prosinca 2023., isplata dijela obiteljske mirovine pripada od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za 12 mjeseci unatrag, a najranije od 1. siječnja 2023.

Zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine može se podnijeti u svim područnim službama/uredima HZMO-a, poštanskim uredima diljem Republike Hrvatske, Mirovinskim informativnim centrima ili online putem e-Usluga HZMO-a unutar sustava e-Građani.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.