Prati nas

Vrt

I one moraju živjeti

Obrana od osa u domu i vrtu: Što činiti, a što izbjegavati

Gnijezda osa mogu se naći pod zemljom, a mogu i visjeti na drveću i grmlju. Zato, budite svjesni svoje okoline, posebice kada se bavite vrtlarenjem.

Objavljeno

|

Kako maknuti osinjak iz kuće?
foto: Ante Hamersmith/Unspash

Ose i osinja gnijezda najviše muke nam zadaju tijekom jesenjih mjeseci, posebice kada u blizini zrije voće. Jednom kada uđu i naprave gnijezda pod našim krovovima, teško ih se riješiti, a ovisno o veličini problema, nekad je nužna i intervencija profesionalaca.

Ose zaista mogu biti dosadne, ali u nekoliko jednostavnih koraka možete ih odvratiti od vašeg doma i izbjeći ubode. Prvo, pripazite da ne ostavljate slatke napitke izvan doma, na balkonima i terasama, jer ih to privlači.

Čaša voćnog soka ili kole nedvosmislena je pozivnica za ovu zujavu napast koja će se danima vraćati na isto mjesto tražeći još slatkog napitka. Ose također pokazuju velik interes za prezrelo voće, kako unutar, tako i izvan kuće. Prezrelo voće može povećati i populaciju voćnih mušica, a to je još jedan čest problem tijekom ljetnih i jesenjih mjeseci.

Zapriječite im ulaz

Kako biste spriječili probleme, zatvorite pukotine kroz koje bi ose i mušice mogle uvući u vaš dom. Zatvorite i kanalice za infrastrukturu te postavite mrežice na otvore za ventilaciju i prozore koje držite otvorenima zbog prozračivanja.

Odjenite se prikladno za vrtlarenje

Gnijezda osa mogu se naći pod zemljom, a mogu i visjeti na drveću i grmlju. Zato, budite svjesni svoje okoline, posebice kada se bavite vrtlarenjem. Stručnjaci savjetuju da se u slučaju velikih najezda osa izbjegavaju svijetli odjevni predmeti prilikom vrtlarenja. Naime, ose privlače svijetli objekti i slatkasti parfemi pa izbjegavajte i voćne mirise.

Što kada sleti na vas?

Ako osa sleti na vas, nemojte paničariti ili mahati rukama oko sebe. To bi moglo unervoziti ovu životinjicu i učiniti da se osjeti ugroženom. Dajte joj vremena da se sama makne s vas. Ako vam slučajnu uđe u odjeću, osjećat će se zarobljenom i vrlo vjerojatno će početi ubadati ako je dodatno unervozite. Stručnjaci savjetuju da ostanete što mirniji dok ne pronađe izlaz. Možete joj pomoći smirenim i sporim pokretima.

Što kad nađete osinjak?

Ako ste u kući ili negdje blizu kuće pronašli osinjak, valjalo bi pozvati stručnjake. No imajte na umu da su ose u principu korisne životinjice i bitan dio ekosustava. One se, između ostalog, hrane i štetnicima koji bi uništili vaše voće i povrće. Zato ih je bolje profesionalno premjestiti na mjesto gdje nikome neće biti opasnost, nego stavljati otrovne mamce, a što mnogi ovih dana nažalost čine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.