Prati nas

Vijesti

Koliko?

Piletić o iznosu 13. mirovine, Fortuna o prvoj isplati

Većina naših zahtjeva traži zakonske izmjene koje trebaju proći proceduru, a za to treba vremena, kaže predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

Isplativost drugog mirovinskog stupa: Koliko treba štedeti za siguran umirovljenički život
foto: Markus Spiske/ Unsplash

Nakon jučerašnje sjednice Nacionalnog vijeća za starije osobe predstavnice umirovljeničkih udruga poručile su da je Hrvatska korak bliže isplati 13. mirovine. Riječ o mirovini koju brojne europske države isplaćuju po različitim principima i u različitim iznosima.

Njena prednost je što je ona zakonski zaštićena i nije podložna trenutnim mogućnostima i volji vladajućih već je na neki način zacementirana kao trajno pravo. No kolika će, ako se ikad realizira, iznositi 13. mirovina u Hrvatskoj? I kada će se ona dogoditi?

“Dakle nije riječ o 100 posto prosječnoj mirovini ili realnoj mirovini koju korisnik mirovine ima, nego razmišljamo da to bude jedan godišnji dodatak, po kojim parametrima i na koji način o kojem ćemo pregovarati i dogovarati”, kazao je ministar mirovinskog sustava Marin Piletić. Iz njegovih riječi čini se da će 13. mirovina biti manja od mirovine koju korisnik prima.

“Iskreno, ako kažem 1. siječnja mislim da ću reći nešto što je realno, ali mi bi htjeli sutra. Ali nema realnosti da bude sutra, a i da će biti i 1. siječnja pogotovo ako idemo mijenjati Zakon, onda postoje procedure, vrlo sam realna, ali kad bi mogli sutra mi bi tražili sutra”, rekla je po završetku sjednice predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.