Prati nas

Vijesti

Lazar Grujić

‘Podržavamo 13. mirovinu, no u fokusu bi trebalo biti znatno povećanje mirovine’

Umirovljenika ima 1,2 milijuna i sve su umirovljeničke opcije svjesne činjenice da se glasovima umirovljenika dobivaju ili gube izbori.

Objavljeno

|

Zašto se uvodi 13. mirovina?
Lazar Grujić (scr: N1)

Koordinator političke platforme Umirovljenici zajedno Lazar Grujić za Večernji list komentirao je događaje na umirovljeničkoj sceni i sve veće zanimanje vladajućih i opozicijskih političara za umirovljenike.

Kaže, najnovije usklaiđivanje mirovina od 8,42 posto zaista jest rekordno. ” No isto je tako činjenica da, unatoč rekordnim povećanjima i usklađivanjima, u mandatu ove Vlade govorimo o konstantnom padu mirovina u odnosu na prosječnu plaću. Stoga ni u kojem slučaju ne možemo biti zadovoljni.”

“Ono što dodatno izaziva bijes sve više umirovljenika jest logika po kojoj se u ovako izvanrednim situacijama, odnosno velikom rastu cijena, umjesto istog iznosa usklađivanja prema svima ide s istim postotkom prema svima. To znači da će za potpuno isto oni s velikim mirovinama dobiti i do tri puta veći iznos usklađenja od onih s malim mirovinama, a već samo rekli da je jednima i drugima ‘kruh’ skuplji za potpuno isti iznos, a ne isti postotak”, navodi Gruić.

Naznake vladajućih da razmatraju uvođenje 13. mirovine ovaj političar naziva sretanjem pozornosti s teme kako mirovine povećati na 50-60 posto prosječne plaće. “To je poput pričanja o stablu umjesto o cijeloj šumi, što je nekome dobro za PR, ali za umirovljenike znači samo produljenje agonije i sve većeg siromaštva. Naravno da podržavamo uvođenje 13. mirovine, ali ona se u ovom trenutku rastućeg siromaštva ne smije stavljati ispred rasprave i iznalaženja rješenja kojim se treba osigurati znatno povećanje mirovina.”

“Umirovljenika ima 1,2 milijuna i sve su umirovljeničke opcije svjesne činjenice da se glasovima umirovljenika dobivaju ili gube izbori. Stoga i ne čude razna obećanja koja dolaze sa svih strana, a rješenja i konkretna pomoć samo od Vlade, što je i logično”, analizira sve veći interes političara za umirovljenike.

“Kako se usklađivanja rade na temelju zakona, tako je vrlo malo prostora da si netko, uključujući i Vladu, pripiše ‘zasluge’ za posljednje i rekordno usklađivanje. No ono za što Vlada jest zaslužna je pet paketa pomoći kojima se nastojalo ublažiti sve teži položaj umirovljenika. Svima koji razumiju problematiku jasno je da bez novog izračuna osnovice za mirovine ne može biti rješenja za rastuće siromaštvo umirovljenika”, zaključuje Gruić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.